Hockeyer Gucassoff hoopt op Olympische Spelen

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
20/10/2007
Met een fantastische derde plaats op het Europees kampioenschap mag de Belgische hockeyploeg naar de Olympische Spelen in Peking. Een van de helden van het EK is Grégory Gucassoff (22). Het leven van deze Brusselaar staat in het teken van hockey. Naast zijn clubverplichtingen traint hij wekelijks twee,

'De naam Gucassoff was in de Belgische hockeywereld al voor mijn tijd bekend," vertelt Grégory Gucassoff. "Mijn vader was een goede hockeyspeler. Hij heeft bij de nationale ploeg 212 caps verzameld en was jarenlang kapitein. Met de nationale ploeg heeft hij alle grote toernooien gespeeld, behalve de Olympische Spelen."

Grégory Gucassoff is automatisch de hockeywereld in getuimeld. Heel zijn familie is gepassioneerd door de sport. Volgens de Brusselaar is hockey dan ook een familiaal spel; heel regelmatig spelen familieleden samen. De verdediger begon zijn carrière bij Baudouin Dilbeek. Later ging hij voor Leuven en White Star Woluwe spelen. In de jeugdploegen speelde Gucassoff altijd in een leeftijdscategorie hoger. Als vijftienjarige speelde hij voor het eerst in de eerste ploeg. "Sinds dit jaar speel ik weer bij Leuven," vertelt Gucassoff. "White Star Woluwe is naar de eerste klasse gezakt (de ereklasse is het hoogste niveau, TS), en de club beantwoordde niet meer aan mijn ambities. Met Leuven spelen we zeker en vast voor de play-offs. De titel is onze ambitie."

Peking
Gucassoff speelt ook al van jongs af bij de nationale ploeg. Hij nam al verschillende keren deel aan Europese kampioenschappen en ook aan een wereldkampioenschap. Een jaar geleden speelde hij voor het eerst bij de A-ploeg; hij dwong een plaats af voor de ploeg die naar het Europees kampioenschap in Manchester mocht. "Er waren twee poules van vier, waarvan de eerste twee de halve finales speelden. We eindigden tweede en speelden onze halve finale tegen Nederland. Ze bleken te sterk voor ons; uiteindelijk hebben zij het toernooi gewonnen. In de kleine finale moesten we tegen Duitsland spelen, de wereldkampioen en eerste op de wereldranglijst. We stonden 3-2 voor, maar een paar minuten van het einde kregen we een penalty tegen. Uiteindelijk scoorden we op vier seconden van het einde het winnende doelpunt. Iedereen ging uit zijn dak. We hoopten de halve finales te halen, en uiteindelijk werden we derde."

Het toernooi was een prachtige ervaring. Gucassoff was geen titularis, maar hij speelde wel elke wedstrijd. De spelers leefden er als professionals, al zijn ze het niet. "In België zijn er geen profs, maar op het EK waren we wel verplicht om ons te gedragen als profs. We letten op ons eten, rustten veel, enzovoort. We waren ook goed omringd. De coaches analyseerden alle wedstrijden op videobeelden. Ze kunnen zelfs clips maken van één specifieke speler. Dat hebben ze zelfs nog niet in het Belgische voetbal, denk ik."

Door die derde plaats mag België naar de Olympische Spelen in Peking. Gucassoff hoopt mee te gaan, maar hij zal voor zijn plaats moeten vechten. Er zijn een paar anciens opnieuw in de ploeg opgenomen, tot zijn grote ontevredenheid. "Ik vind dat maar triestig. Een maand voor Manchester zijn we van coach veranderd. Hij heeft een paar spelers opgeroepen voor het EK, om de groep te verbreden. Sommigen waren niet geïnteresseerd, omdat het 'maar' een EK was. Maar nu we voor de Olympische Spelen zijn geplaatst, zijn ze ineens wel geïnteresseerd. Neem dan jongeren!"

De Belgische hockeyploeg wil op de Spelen een goede prestatie neerzetten en traint daarvoor al volop. Wekelijks komt de ploeg twee à drie keer samen, speciaal voor Peking. "Dat is vrij veel, als je daarnaast ook twee à drie keer bij je club moet gaan trainen," aldus Gucassoff. "En je doet het voor een habbekrats. Laten we zeggen dat een voetbalspeler in provinciale meer krijgt dan wij. Maar ik doe het met plezier."

Brusselaars
Brussel is goed vertegenwoordigd in de Belgische herenhockeyploeg. Talentvolle spelers als Grégory Gucassoff, Jérôme Truyens en Patrice Houssein zijn de toekomst van het Belgische hockey. De jongste speler van de A-ploeg is ook een Brusselaar: de negentienjarige John-John Dohmen. De Ukkelaar speelt bij de Waterloo Ducks en is er titularis. Net als Gucassoff heeft hij al een heel mooi palmares met de nationale jeugdploegen. Hij behaalde onder andere een zilveren medaille op het EK -18 in Poznan en een bronzen op het EK -21 in Praag. Ook hij maakte deel uit van de ploeg die derde is geworden in Manchester en hij droomt al van de Olympische Spelen in Peking.

De toekomst van het Belgische hockey ziet er rooskleurig uit. Volgens Gucassoff wordt de sport bekender en professioneler. "Althans, op sportief vlak wordt het professioneel, op financieel vlak niet. Als je dan naar onze nationale voetbalploeg kijkt en de lonen die de spelers krijgen... Maar ja, het is nu eenmaal zo."

In de toekomst hoopt de Brusselaar zijn carrière voort te zetten in België. Het buitenland trekt hem niet echt aan. "Ik werk nu in de winkel Hockeyplayer en hoop hier te groeien. Hier krijg ik ook de kans om mijn sport ten volle te beleven. Ik ben geen pro, maar leef als een pro. Dat moet wel, anders geraak je niet ver."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni