Zondag 16 april 2023: pintjes drinken na de Zwanze Parade ter gelegenheid van de 125ste verjaardag van voetbalclub Union Saint-Gilloise

| Archiefbeeld. Geen pintjes op café voor de Unionsupporters donderdagavond.

Horeca dicht uit vrees voor ongewenst bezoek van RWDM-supporters

MW
© BRUZZ
27/09/2023

Voetbal is een feest, maar donderdagavond toch iets minder. Dan vindt de Zwanzederby plaats tussen RWDM en Union. En hoewel de wedstrijd plaatsvindt in Molenbeek, vrezen ze rond het Dudenpark ongewenst bezoek van RWDM-supporters. Vorst-burgemeester Mariam El Hamidine (Ecolo) sluit daarom donderdagavond alle horeca in de onmiddellijke omgeving van het Joseph Mariënstadion.

"Uit een veiligheidsanalyse van de politie is gebleken dat de supporterscafés van Union donderdag mogelijk ongewenst bezoek kunnen krijgen van de Ultra’s van RWDM", vertelt burgemeester El Hamidine.

"Op aanraden van de politie heb ik daarom besloten om de horeca donderdagavond te sluiten in de omgeving van het stadion van Union. Dat heb ik vandaag ook uitgelegd aan de betrokken cafés."

"Het is zeer jammer dat we voor een sportwedstrijd dit soort maatregelen moeten nemen", zegt El Hamidine, die het ook zeer betreurt dat "voetbal dit soort proporties aanneemt die burgemeesters dwingen tot maatregelen".

Boycot

Er zal donderdagavond dus weinig voetbalsfeer op te snuiven zijn rond het Dudenpark, en ook in Molenbeek wordt het minder feestelijk dan gewoonlijk. Daar zit het wedstrijduur voor iets tussen: om 18.30 uur al gaat de bal aan het rollen in het Edmond Machtensstadion. Te vroeg, vinden de RWDM-supporters.

"Dit toont geen respect voor de fans of de bezoekende ploeg," klonk het eerder al in een persbericht van de RWDM-aanhang.

Die vreest men dat een groot deel van de supporters het stadion niet tijdig zal kunnen bereiken door het werk of het drukke verkeer. Supporters eisten daarom dat de wedstrijd twee uur later zou kunnen starten. Maar dat viel op een koude steen bij de Pro League.

03f9d1ac-slogans-derby-2.jpg

| RWDM-supporters uitten maandagavond al hun ongenoegen over het vroege aanvangsuur van de wedstrijd RWDM-Union.

De RWDM-supporters zullen daarom de eerste helft van de wedstrijd niet in het stadion volgen, "al is iedereen vrij om te kiezen of die binnen gaat of niet," vertelt Steven Hendrickx van de Brussels Boys On Tour.

"De kernleden van de supportersverenigingen blijven de eerste 45 minuten hoe dan ook buiten." Het zou gaan om een vierhonderdtal supporters, maar “mocht RWDM in de eerste helft scoren, dan ben ik niet zeker dat iedereen zich zal kunnen bedwingen om niet naar binnen te lopen," aldus Hendrickx.

Tifo’s tegen Pro league

Daarnaast plannen de RWDM-supporters nog acties, maar daarover wil niemand het fijne kwijt. "Tifo’s gericht tegen de Pro League gaan er alleszins zijn," vertelt Hendrickx. Want niet sportzender Eleven Sports ligt dwars, volgens de RWDM-aanhang, wel is de Pro League kop van jut. Het is af te wachten hoe dat zich vertaalt in de realiteit.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni