Iconische voetbalcoach na twintig jaar ontslagen bij Ganshoren

© FC Ganshoren
| Serge Debacker (in het paars) ontfermde zich gedurende twintig jaar over de eerste ploeg van Ganshoren.

In voetbal is geen plaats voor nostalgie. Dat ondervond Serge Debacker maandagavond. Zijn club Ganshoren beëindigde de samenwerking met de Brusselse trainer na bijna twintig jaar trouwe dienst. Debacker betaalt het gelag voor een desastreus seizoensbegin. "De cijfers zijn wat ze zijn."

Wijkagent, Marollien, RWDM-supporter, maar bovenal trainer van FC Ganshoren. Serge Debacker (60) raakte verknocht aan het kleine Brusselse voetbalclubje en maakte er een levenswerk van. Daar komt nu abrupt een einde aan.

Rode lantaarn

FC Ganshoren kreeg geen voet aan de grond in de derde amateurklasse. Afgelopen weekend gingen Les Verts met 5-1 de boot in tegen streekrivaal Jette. Met 2 op 27 bengelt Ganshoren helemaal onderaan het klassement.

Zoals dat wel vaker gebeurt in het voetbal, betaalt de trainer de rekening voor de slechte resultaten. "Op basis van de cijfers is het logisch dat de club me ontslaat", reageert Debacker in La Capitale. Toch zit het de Marollien diep.

Serge Debacker, politie

Politiek spelletje

"De manier waarop ik ontslagen ben, is schandalig. Niemand is met me komen praten over de situatie. Alles werd achter mijn rug geregeld door een incompetente voorzitter en een wraaklustig bestuurslid", toonde Debacker zich geëmotioneerd.

"Ik ben diep geraakt en kan mijn ontslag maar moeilijk verteren. Voetbal is een deel van mijn leven en ik heb mijn leven gegeven voor Ganshoren. Ik kwam bij de club toe toen ze nergens stond en ben trots op wat we er allemaal samen van gemaakt hebben."

BRUZZ ging twee jaar geleden op stap met Serge Debacker, in het dagelijkse leven wijkagent in de Marollen.

Degradatiestrijd

Ganshoren is het de voorbije jaren wel gewend om te strijden voor het behoud. De kleine club voetbalt gezien het beschikbare budget eigenlijk ook gewoon boven zijn niveau. "De laatste jaren kromp het budget alleen maar."

Debacker realiseerde in 2011 dan ook een echte krachttoer door te promoveren naar de derde amateurklasse. De jaren nadien behoedde hij Ganshoren meermaals voor de degradatie. Die prestaties leverden hem diepe bewondering op in het voetbalmilieu.

Nieuwe club

Wat brengt de toekomst nog voor Debacker? "Ik hoop zo snel mogelijk terug aan de zijlijn te staan. Ik heb vooral aan Vlaamse kant een goede reputatie. Voordien belden ze mij niet op, want ik wás Ganshoren. Maar nu ben ik helemaal beschikbaar."

Ganshoren gaat op zoek naar een nieuwe trainer. Daarover zou woensdagnamiddag meer nieuws moeten zijn. Wie het ook is, hij krijgt de aartsmoeilijke taak om Debacker te doen vergeten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?