Inlinehockeyclub Phoenix: Het kleine broertje van ijshockey

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
12/09/2011
Speel hockey op inlineskates, en je krijgt inlinehockey. De grootste club van het land is gehuisvest in Brussel, maar heeft nood aan een gepaste infrastructuur.

"Het is toch triest dat de Europese hoofdstad geen gepaste inlinehockeyzaal heeft," vindt voorzitter Michel Panneel (56). "Wij moeten onze trainingen uit noodzaak over vier multisportzalen verspreiden. Onze wedstrijden spelen we in zalen van andere ploegen. Dat brengt onze groei in gevaar."

Inlinehockey wordt in België al sinds 1990 gespeeld en telt vandaag zes- à zevenhonderd beoefenaars, verspreid over elf clubs.

"Inlinehockey is het kleine broertje van ijshockey, op inlineskates. Het grootste verschil is dat er bij ons geen contact is. Het is wel technisch en ook heel snel. De spelers moeten de nodige bescherming dragen."

Met zijn honderdvijftig leden is Phoenix de grootste club in België. Phoenix is vertegenwoordigd in alle jeugdcategorieën en ziet daarin het aantal meisjes toenemen. "Er mogen zowel jongens als meisjes in een ploeg spelen, op dat vlak zijn er geen beperkingen. Het is wel zo dat er in de lagere klasse meer dames spelen dan mannen. Vanaf de min-zestien zie je het aantal meisjes zakken. Velen vinden het te hard, het is en blijft toch een mannensport."

Beker
Phoenix mag zich een van de meest succesvolle clubs van België noemen. Het won in januari de beker, was de beste in het reguliere seizoen, maar werd tijdens de play-offs tweede. In de eerste divisie werden ze wel kampioen. "We nemen elk jaar deel aan de Confederatiebeker, waar allerhande Europese clubs elkaar bekampen. Ik moet wel toegeven dat onze resultaten daar niet zo goed zijn. Verschillende spelers van Phoenix spelen ook bij de nationale ploeg. Die zijn drie jaar geleden nog tiende geëindigd op het wereldkampioenschap."

Gezien de mooie ledenaantallen en resultaten lijkt de toekomst van Phoenix verzekerd. Maar niets is minder waar. Het gebrek aan gepaste infrastructuur bedreigt de club. "Met een conforme zaal kan de club zich nog ontwikkelen. We zouden bijvoorbeeld buitenlandse coaches kunnen aantrekken."

"Er zijn steeds meer in Brussel studerende Fransen die bij ons komen spelen. Ook Amerikanen, Engelsen en Scandinaviërs vinden hun weg naar Phoenix. Met de nodige infrastructuur zouden we al die mensen beter kunnen ontvangen en de club op alle vlakken naar een hoger niveau tillen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni