Inschrijvingen Cycle for Life open

Francis Marissens
© Brussel Deze Week
05/06/2008
Sporten voor het goede doel: het blijft een gouden combinatie. Zondag 22 juni wordt de vijfde Cycle for Life gefietst of gewandeld. Wie zich voor 16 juni inschrijft via de website, krijgt er een sponsorpakketje bovenop.

Een petroleumreus die een Eco-marathon organiseert, of een multinational in farmaceutica die een benefiet opzet om geld in het laatje te brengen voor kankeronderzoek: ons doet het de wenkbrauwen fronsen. Maar ach, we zijn ook wel te vinden voor een toffe fiets- of wandeltocht, dus laten we de keuze aan de lezer. En hoe meer deelnemers, hoe dieper de multinational in de zak moet tasten - al is dat relatief.

Cycle for Life is een fiets- en wandelhappening opgezet door Roche ten voordele van de onderzoekscentra van acht universitaire ziekenhuizen, waaronder ook het Erasmusziekenhuis van Anderlecht en het UZ Brussel in Jette. Vandaaruit kan er gekozen worden voor een fietsparcours van 25, 50 of 100 kilometer en een wandeltocht van 4, 5, 8 of 11 kilometer, overwegend door Zennevallei en Pajottenland. Elke deelnemer betaalt vijf euro en Roche verdubbelt dat bedrag (voor de eerste tweeduizend inschrijvingen) en legt er dit jaar een cheque van vijf- tot zesduizend euro bovenop per universiteit (vorig jaar nog 10.000 euro, in 2003 zelfs 15.000).

In Jette gaat de opbrengst naar een onderzoeksproject over baarmoederhalskanker. En dat is echt geen luxe, vindt dr. Christine Collen. "Vaccinatiecampagnes zijn zeker nuttig, maar het is fout om te denken dat deze vorm van kanker uitsterft. Nog steeds worden ook jonge vrouwen geconfronteerd met een ziekte in een vergevorderd stadium. Behandelingen moet je in vraag blijven stellen en waar mogelijk verbeteren. Met de fondsen van Cycle for Life willen we een onderzoek financieren waarmee we teruggrijpen naar bevindingen die ook al in de jaren 1970 zijn gedaan: de gunstige invloed van het toedienen van zuurstof raakte de jongste decennia wat in de vergeethoek. Door die zuurstof nu te combineren met een geneesmiddel dat de bloedvaten doet uitzetten, willen we de tumoren gericht gevoeliger maken voor bestraling en chemo. In behandeling vergt dat niet zoveel meer moeite of middelen, maar voor het opvolgen en analyseren van de resultaten hebben we datamanagers nodig. En daarvoor zijn de centen van Cycle for Life heel welkom."

"Nee, ik vind niet dat de steun van een farmaceutisch bedrijf hier ethische bezwaren oproept," vervolgt dr. Collen. "Roche heeft zelf geen baat bij dit onderzoek. Integendeel zelfs: dit soort onderzoeken, dat mogelijk ook chemische geneesmiddelen met veel bijwerkingen kan terugdringen, raakt meestal niet gefinancierd door de farmaceutische industrie. Zuurstof kost niks, hé. Dat Roche toch zo'n evenement opzet, is toch oké? Dus hoe meer volk op 22 juni, hoe beter. Ook onze verplegers en dokters zetten traditioneel hun beste beentje voor. Ikzelf ook, ja, met mijn dochtertje van zeventien maanden."

:: Meer info en voorinschrijvingen (met cadeaupakket) op de website van Cycle for Life. Op 22 juni kunt u ook ter plaatse inschrijven bij het UZ Brussel, Laarbeeklaan 101, 1090 Jette

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni