Laurine Delforge

International Laurine Delforge wil schitteren op EK Zaalhockey: 'Ik houd van uitdagingen'

Tim Schoonjans
© brusselnieuws.be
13/01/2016

Laurine Delforge (25) gaat een spannend jaar tegemoet. Volgende week neemt ze met de dames indoor hockey ploeg deel aan het Europees A-kampioenschap in Minsk en komende zomer zal ze arbitreren op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. “Ik zal ervoor zorgen dat het een mooi jaar wordt.”

“Als speelster verkies ik de zaal boven veldhockey,” vertelt Delforge. “Je moet er veel op de kleine ruimte spelen en het is technischer. Ik hou er van om snel te dribbelen. In de zaal komen mijn kwaliteiten beter tot uiting. Indoor- en veldhockey zijn eigenlijk twee verschillende sporten.”

Delforge beoefent beide disciplines bij Antwerp Hockey Club. Terwijl heel wat speelsters indoorhockey links laten liggen om tijdens de winterstop te rusten, trekt zij nu al jarenlang de zaal in. Toen de bond een viertal jaar geleden besliste om onze nationale indoor hockey ploeg nieuw leven in te blazen, was ze meteen enthousiast. “Ik heb op geen enkel moment getwijfeld om mee in dit project te stappen. Ik vond het een leuke uitdaging.”

Understatement
“Vandaag zijn er nog twee speelsters uit die periode: Perrine Motte en ikzelf. De samenstelling van de ploeg wisselt dus wel, maar het blijft moeilijk om speelsters te vinden. Het vraagt een grote investering wat betreft tijd en inspanningen. Gelukkig hebben we altijd een competitieve ploeg weten samen te stellen.”

Dat laatste is een understatement. In de korte periode dat de vrouwelijke indoorploeg bestaat, hebben ze het Europees C-kampioenschap gewonnen, hebben ze de finale gehaald van het Europees B-kampioenschap en werden ze elfde op het wereldkampioenschap. En volgende week nemen ze voor het eerst deel aan het Europees A-kampioenschap. “We hebben het tot nu toe zeer goed gedaan, een beetje tot onze verrassing eigenlijk. De hockeyvrouwen mogen het toch ook eens beter doen dan de mannen, hé (lacht).”

“Het A-kampioenschap wordt een grote uitdaging. De gekwalificeerde ploegen zijn stuk voor stuk sterke tegenstanders. We weten dat we het niveau van Nederland of Duitsland nog niet halen en dat we de underdog zijn. Maar dat wil niet zeggen dat we er niet vol voor zullen gaan. Ons voornaamste doel is in de A-groep te blijven (de twee laatste ploegen zakken, red.).”

Spelen of fluiten
Ondanks haar jonge leeftijd is Delforge wel een van de oudste speelsters van de ploeg en een voortrekker. De trainersstaf, die na het WK werd vernieuwd, heeft met haar een belangrijke pion op het veld. Ze geeft haar ervaring graag door en kan haar ploegmaats ook iets bijbrengen qua doorzettingsvermogen. Ze combineert haar spelerscarrière namelijk met die van scheidsrechter. “Ik hou van uitdagingen. Als ik de kans heb om een Europees kampioenschap te spelen, dan doe ik er al de moeite voor om erbij te zijn. Daarbij, ik fluit niet in de zaal. Dat komt dus goed uit.”

Fluiten doet de Brusselse wel in het veldhockey, en hoe. Ze is nu al zeker dat ze mag arbitreren op de komende Olympische Spelen en zal daar opnieuw de jongste geselecteerde scheidsrechter zijn. Dat heeft ze te danken aan puike prestaties, onder meer op het wereldkampioenschap. “Je moet op het juiste moment goed presteren en wat geluk hebben. Het is natuurlijk fantastisch dat ik naar de Spelen mag. Mijn prestaties ter plaatse zullen bepalen hoeveel wedstrijden ik mag fluiten.”

“Ik ben nu een plan aan het opmaken om mij zo goed mogelijk voor te bereiden. Met Antwerp zal ik bijvoorbeeld niet aan de Euro Hockey League deelnemen omdat ik op dat moment een ander tornooi moet fluiten. Soms moet ik kiezen tussen fluiten en spelen. Gelukkig laat mijn club mij daarin vrij. Ze weten ook wel hoe belangrijk de Olympische Spelen zijn voor mij. Of 2016 een mooi jaar wordt, hangt van mij af. Ik zal daar voor zorgen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni