Irisport: op en top Brusselse sportdagen, en helemaal gratis

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
24/09/2009
Voor het derde jaar op rij worden de Brusselse sport­dagen georganiseerd. Tijdens Irisport, op 26 en 27 september van 10 tot 18 uur, stellen een vijftigtal sporten zich voor. Uitkijken wordt het naar de aflossingsmarathon én de Supercup rugby, zaterdagavond.

"Ongeveer vijftig sportdisciplines zullen voorgesteld worden tijdens de Irisport­dagen," vertelt Tom Peeters (28), logistiek en event manager . "Sportclubs zullen elk een stand hebben op de Heizel. Heel de dag lang zullen ze initiaties en demonstraties geven. De bedoeling is dat mensen, en dan vooral jongeren, kunnen kennismaken met sporten door van stand tot stand te gaan."

American football, duiken, rolschaatsen op Heelys, jiujitsu of 'gewoon' voetbal: u zult van zowat alle sporten kunnen proeven op de Heizelvlakte. Niet in het Koning Boudewijnstadion, maar op alle terreinen en sportinfrastructuur eromheen. "De clubs die zich daarvoor ingeschreven hebben, mogen zich ook twintig minuten voorstellen op een centraal podium," zegt Peeters.

Naast het sportdorp zijn er ook een Kids Village en een gezondheidsdorp. In het gezondheidsdorp vindt u informatie over, en evenementen rond, gezondheid en evenwichtige voeding. U kunt er bijvoorbeeld uw fitheid meten, en er is informatie over rookstopmethodes. In het Kids Village vind je springkastelen, grime­stands, clowns en nog veel meer.

Ontbijt
Zaterdag 26 september begint om 12 uur de Chiquita Kids Run , waar kinderen tussen zes en twaalf jaar een parcours van één kilometer kunnen afleggen. Om 13 uur lopen de volwassenen de Acerta Brussels Ekiden, een aflossingsmarathon voor ploegen van zes. "Er hebben zich al een zeshonderdtal ploegen ingeschreven. Die mensen zullen ook wel hun supporters meebrengen, er zal dus wel een gezellige drukte heersen. Vorig jaar zijn er over het hele weekend vijftienduizend mensen geweest, dit jaar hopen we het minstens even goed te doen."

Om 17 uur gaat in het Koning Boudewijnstadion de Supercup rugby van start. Belgisch kampioen Kituro neemt het dan op tegen bekerwinnaar ASUB. De wedstrijd is, net als de rest van de Irisportdagen, helemaal gratis.

"Irisport is gegroeid uit het besef dat Brussel nog geen sportdag had," zegt Peeters. "Het is een heel laagdrempelige en democratische manier om in contact te komen met een enorme verscheidenheid aan sporten. Van traditionele disciplines als voetbal en atletiek gaat het naar sporten als aikido, klimmen en zelfs paardrijden. Iedereen kan er gratis naartoe. En de eerste duizend mensen die zaterdag en zondag opdagen, krijgen een gratis ontbijt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni