Jacques Urbain (Union): 'De spelers zullen hun truitje nat maken'

Na een sterke start zakte Union vorig seizoen weg in de tweede klasse, en uiteindelijk degradeerde de club. Ex-trainer Jacques Urbain (59) werd teruggehaald naar het Dudenpark, waar hij samen met de spelers de derde klasse A zal ontdekken.

"Ik heb goede herinneringen aan Union van in mijn eerste trainersperiode," zegt Jacques Urbain. "Volgens mij hoort Union in de tweede klasse. Als je ziet dat ploegen als Antwerp, Brussels en Beveren er spelen, dan hoort Union daar zeker bij."

Urbain trainde vorig jaar nog de derdeklasser Péruwelz. Dit jaar krijgt hij bij Union een jonge kern in handen, die voor twee derde uit nieuwe spelers bestaat. "Er zijn heel wat nieuwe jongens bijgekomen; de gemiddelde leeftijd ligt nu op 22. Dat wil zeggen dat er waarschijnlijk ploegen zijn die volwassener zijn en meer ervaring hebben. Die zijn grotere favorieten dan Union. In derde klasse zijn de wedstrijden altijd moeilijk. We zullen zien hoe het seizoensbegin verloopt en hoe de ploeg evolueert voor we het over onze ambities hebben."

Union heeft onlangs Christ Bruno getransfereerd, die van Brussels overkomt. Hij moet samen met onder anderen Aboubacar Keita en Remi Keromest voor ervaring zorgen en de jonge spelers heel wat bijleren. Urbain is alvast niet bang voor de jonge leeftijd van zijn spelers. "We weten niet of de kern te jong is. Leeftijd is één, maar het hoofd speelt ook een belangrijke rol. Je hebt jongens van achttien die zonder problemen op Champions League-niveau spelen. Het is nu aan die jonge jongens om te tonen dat ze goede spelers zijn en ze moeten hun kans grijpen."

Vechten
Union komt met zijn jonge ploeg in de derde klasse A terecht, een reeks die ze niet echt kennen. Met ploegen als White Star Woluwe, Aalst en Diegem zijn er heel wat teams die inspanningen hebben geleverd en behoorlijk sterk zullen zijn. De voorbereiding op het seizoen had zowel goede als slechte kanten. "In onze wedstrijd tegen Veldwezelt voor de Beker van België was de eerste helft barslecht. Maar als je dan naar onze wedstrijd tegen Anderlecht kijkt, dan zag ik heel wat goede dingen op het veld. Ik zeg altijd dat een voorbereiding niet honderd procent goed of honderd procent slecht mag zijn."

Urbain is behalve trainer ook een fan van Union. De sfeer en de geschiedenis van de club trekken hem aan, maar hij beseft dat dat niet genoeg is om wedstrijden te winnen. "Ik voel dat men hier iets wil heropbouwen, dat men Union opnieuw naar zijn niveau wil tillen. Natuurlijk zijn heel wat mensen ontgoocheld door de degradatie, maar hier is zeker en vast potentieel om er een nieuwe dynamiek in te krijgen."

In de derde klasse is voetbal meer dan techniek. Fysiek moeten de spelers hun mannetje staan en ze moeten voor hun ploeg werken en vechten. Urbain beseft dat, en belooft dat de spelers dat op het veld zullen doen. "Ik kan de supporters beloven dat ik spelers op het veld zal brengen die hun truitje nat maken voor de club. Potentieel en talent hebben is goed, maar je moet ook vechten voor de ploeg. Het idee van het bestuur is om op niet te lange termijn terug te keren naar tweede. Ik wil daarbij heel graag jongens van Union en uit het Brusselse in de A-ploeg zetten. Ik wil met Union weer naar de tweede klasse, waar we thuishoren."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?