Jogging- en triatlonclub Joggans: 'Wij motiveren elkaar wel'

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
16/08/2013
Joggans heeft alles wat een jogging- en triatlonclub kan wensen: leden die met plezier komen zweten en puffen, een bruisende werking en een lokaal aan het mooie Laarbeekbos. Trainers zijn er niet, een sterk groepsgevoel wel.

"Ons clubhuis bevindt zich op een ideale locatie," vertelt C.M., al tien jaar lid van de club. "Het ligt aan de ingang van het Laarbeekbos en gemeentes als Relegem, Wemmel, Kobbegem en Dilbeek zijn vlakbij. Daar is het landelijker en aangenaam om te lopen. Ons lokaal baadt niet in luxe, maar je hoort ons zeker niet klagen."

Joggans is dit jaar in feeststemming. De loopclub viert haar 35ste verjaardag, de triatlonsectie mag 25 kaarsjes uitblazen. Het is uitgegroeid tot een aardige club met een stevig groepsgevoel, maar trainers vindt u er niet.

"We zijn een groep mensen die afspreken om samen te doen wat we graag doen. Motivatie komt vanzelf. Sommige mensen hebben een coach nodig die hen motiveert, maar wij motiveren elkaar wel. Als iemand bijvoorbeeld even niet komt, bellen we die persoon op om hem aan te porren. Het concept heeft mij alvast enorm aangesproken. Als je op carrièrevlak al veel moet doen, is het leuk om in je vrije tijd te relaxen tijdens het sporten. Alles mag en niets moet."

De looptrainingen starten op dinsdag en donderdag om halfzeven, op zondag en feestdagen wordt om halftien 's ochtends afgesproken. De tochten kunnen tijdens de week oplopen tot tien kilometer en op zondag verdubbelt die afstand. Het kan dan bij momenten wel puffen en blazen zijn, maar het parcours langs allerlei groene plekjes maakt heel wat goed.

"We proberen zoveel mogelijk verschillende parcoursen aan te bieden. Het gaat telkens om een hoofdlus met de mogelijkheid om die gaandeweg in te korten of uit te breiden. Er liggen telkens een tiental kaarten aan de ingang van ons lokaal die door vrijwilligers worden gebruikt om een groep tijdens de tocht te leiden. Groepjes vormen zich meestal vanzelf, volgens het niveau en het ritme van de lopers. Het gaat er altijd gemoedelijk aan toe. Er wordt heel wat gebabbeld. Het sociale aspect heeft wel een voorname plaats bij ons."

Feestbeesten
De tochten van Joggans zijn niet van de poes. Wie wil aansluiten, maar de conditie nog niet heeft, kan in september bij de club terecht voor een start-to-run sessie. Sporters die voor het zwaardere werk willen gaan, kunnen bij de triatlonsectie terecht, een kleiner deel van de 140 leden. Zij hebben enkel op woensdag geen training. "Ook hier werken we niet met trainers, maar de nodige ervaring is aanwezig om trainingsprogramma's uit te schrijven. We trekken met de fiets regelmatig naar het Pajottenland, Waals-Brabant en de Ardennen om wat variatie in de trainingen te brengen. Onze leden nemen ook regelmatig deel aan wedstrijden, maar we blijven een recreatieve club. Indien iemand echt te sterk blijkt te zijn, begeleiden we die meestal naar een andere club."

Joggans plant dit jaar nog een groot feest om de verjaardagen te vieren. Het blijkt een traditie binnen de club te zijn waar ze niet snel van zullen afzien. "Om de vijf jaar organiseren we sowieso een groot feest. Daar staan we bekend om."

"Als club hebben we het gevoel goed bezig te zijn. Specifieke ambities zijn er niet, dat is eerder op individueel vlak. Het enige waar we echt aan moeten werken, is het aantrekken van jongere leden. Maar dat blijkt niet zo gemakkelijk te zijn.

Meer info op www.joggingganshoren.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ganshoren, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni