Jonge tijgers zijn zonder genade

TS
© Brussel Deze Week
29/06/2013
Brussel is momenteel dé place to be voor fanaten van American Football. Begin deze maand stonden de Brussels Bulls tegenover de Brussels Tigers in de finale. De Tigers kraaiden victorie, dankzij hun mix van jonge talenten en ervaren rotten.

"Het is een feit dat het jaar van de bevestiging moeilijker is," zegt voorzitter Pascal Decoo (37). "Vorig seizoen waren we de outsider en hebben we in de finale kunnen verrassen. Deze keer waren de Bulls zeer goed voorbereid. De match werd op een zeer hoog niveau gespeeld, waardoor de score vrij laag was. We hebben hard moeten vechten. De opluchting bij het laatste fluitsignaal was dan ook enorm."

De Tigers pakten dit seizoen de derde titel in hun geschiedenis. De club werd in 1998 opgericht en kende vrij snel succes, maar door het ontbreken van bepaalde trainerscertificaten werd hun ontwikkeling afgeremd. Een deel van de spelers vertrok naar Antwerpen waardoor de Tigers gedwongen werden om hun aanpak te veranderen. "We zijn ons meer beginnen toe te leggen op onze jongerenploegen en op flag football, de variant zonder contact. Vooral jongeren halen daar veel voordeel uit want ze krijgen de techniek van het spel echt onder de knie. Achteraf komen daar dan onder meer de tackles bij."

"Die aanpak werpt nu zijn vruchten af. Ook de Bulls trekken voluit de kaart van de jeugd, trouwens. Onze junioren zijn bijvoorbeeld vaste klant in de finales van de competitie. Neem nu Mohamed Amouh. Hij heeft al de rangen van onze opleiding doorlopen en werd tijdens de finales uitgeroepen tot MVP (Most Valuable Player, red.). Dat is het resultaat van ons hard werk en een hoop jonge spelers die vol talent zitten. Ik ben nieuwsgierig hoever al die jonge talenten zullen geraken. Tel bij dat jong geweld een paar ervaren rotten, en je hebt een ploeg die twee seizoenen op rij kampioen speelt. Dat heeft wel gevolgen, want er zijn al twee spelers die een transfer hebben versierd."

Nieuw synthetisch veld
De Tigers tellen een kleine 250 leden, de cheerleadingsectie meegerekend. Dat cijfer zou nog moeten groeien, maar daarvoor moet de omkadering en infrastructuur verbeteren. Er liggen plannen op tafel om daar werk van te maken.

"We spelen elk jaar Europese tornooien waar we, door ons te meten met toppers, veel progressie kunnen maken. Vergeleken met landen als Frankrijk en Duitsland hebben we nog een lange weg af te leggen. Sportief willen we groeien, maar daarvoor moeten de structuur en de financiën volgen. Alles moet samen gebeuren. We werken aan de opleiding van trainers en hebben bij de gemeente een aanvraag ingediend voor de aanleg van een synthetisch veld, dat we samen met de hockeyclub zouden gebruiken. Maar het zal nog even duren alvorens het veld er effectief ligt."

Decoo en zijn maats werken hard aan de uitbouw van de club. Ze zijn constant op zoek naar (financiële) steun en kunnen daarbij hun keuze voor de jeugd in de verf zetten. De club is ook aanwezig op allerhande evenementen, denk maar aan Irisport, om hun sport aan te prijzen. Hun doel? De beste blijven. "Op Europees vlak willen we binnen afzienbare tijd een categorie hoger spelen. We moeten blijven groeien, vooruitgang maken. Als dat lukt, kunnen we de titel behouden. Maar er liggen natuurlijk heel wat ploegen op de loer. We mogen dus niet afremmen."

Meer info op www.brusselstigers.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni