Judo: Lola Mansour sluipt naar de wereldtop

Tim Schoonjans
10/04/2010
Uit het niets judoot Lola Mansour (16) zich, enigszins onverwachts, een weg naar de Europese en de wereldtop. In augustus staan de Olympische Jeugdspelen in Singapore op het programma.

'A ls klein meisje wou ik basketballen," vertelt Lola Mansour. "Maar omdat ik nog maar vijf was, moest ik nog een jaartje wachten. Ik heb dan maar eens judo geprobeerd: dat mocht al wel. Ik was meteen gewonnen, ik voel me er goed in. Als ik judo, voel ik me in mijn element. Andere sporten zijn mijn ding niet, dat merk ik tijdens de turnles (lacht) ."

In 2003 begon Mansour met haar judoclub van Ganshoren aan regionale competities en vriendschappelijke kampen over heel het land. Tot 2006 verloor ze geen enkele wedstrijd. Uiteindelijk sneuvelde ze in de finale van het Belgisch kam­pioenschap voor cadetten. "Mijn doel was toen Belgisch kampioen worden; ik kende het internationale toneel nog niet. Tijdens mijn eerste jaar bij de beloften, in 2008, ben ik begonnen met internationale competities, toen heb ik de smaak te pakken gekregen. Maar ik besefte toen ook dat ik nog een lange weg af te leggen heb."

In 2007 besloot Mansour, in samenspraak met haar moeder, zich in te schrijven in een sportschool in Moeskroen. Ze zette alles op alles en plukt daar nu de vruchten van. "Ik zag dat ik op die school veel kon bijleren. Zowel technisch als fysiek, want ik volg er ook powertraining. Mijn schema is er aangepast aan mijn trainingen, wekelijks zo'n veertien à zestien uur. Ik werk er hard en ben de laatste twee jaar sterk geëvolueerd."

Dolle zomer
Toch liep het niet altijd van een leien dakje. Ze kreeg één kans bij de nationale ploeg, maar raakte op dat internationale toernooi niet door de kwalificaties. "Door die iets mindere prestatie werd ik niet meer opgeroepen. Ik heb dan maar beslist op eigen houtje aan toernooien deel te nemen, in Nederland, Frankrijk en Duitsland. Mijn moeder financierde. En met mijn goede resultaten hebben ze mij weer opgevist."

Lola Mansour bevestigde meteen. Vorig jaar werd ze voor elk groot toernooi geselecteerd, en ze bedankte met fantastische resultaten. "Vorige zomer was ongelooflijk," zegt de jonge judoka. "In juli heb ik goud behaald op de European Olympic Youth Festival in Finland. Er hing een ongelooflijke sfeer. Het Olympisch Comité organiseert dat evenement. Je hebt er ook een openings- en slotceremonie, net als op de echte Spelen. Het is indrukwekkend, en ook wel stresserend."

"In augustus ben ik tweede geworden op het WK voor beloften in Boedapest. Dat was onverwacht. Ik had het tableau gezien en moest tegen sterke judoka's uitkomen. Het was ook tegen het einde van het seizoen, dus de vermoeidheid sloop er wat in. Toch raakte ik tot in de finale."

In augustus van dit jaar volgt een nieuw hoogtepunt in de jonge carrière van de Brusselse judoka: ze mag dan naar de Olympische Jeugdspelen in Singapore. Als zestienjarige is ze de jongste in haar categorie, maar dat schrikt haar niet af. Op haar eerste toernooi bij de -20 in Er­furt werd ze derde. "Ik ga voluit voor een medaille. Ik ben optimistisch, al wordt het moeilijk. Ze nemen er verschillende gewichtsklassen samen, waardoor ik bij de -78 kilogram uitkom, terwijl ik normaal gezien bij de -70 kilogram judo. Ik zal waarschijnlijk tegen sterkere meisjes uitkomen, maar dat is geen probleem, dit is mijn belangrijkste doel dit seizoen."

De jonge Lola blijft er nuchter onder. Ze beseft dat ze nog veel moet leren. "Mijn sterkste punten zijn dat ik kalm en fair ben. In mijn nadeel speelt dan weer een nieuw reglement. We mogen niet meer onder de gordel grijpen, terwijl dat net een van mijn sterke punten was. Ik moet nu betere openingen vinden. Ook met stress moet ik nog beter leren omgaan."

Mansour is elke dag bezig met judo. Ze droomt van een professionele carrière, maar dat wordt moeilijk. "Ik breng veel offers, maar goed, dat is een keuze, ik doe het met plezier. Ik zie wel wat de toekomst brengt. Judo is nu eenmaal geen voetbal, je kunt er moeilijk van leven. Daarom hecht ik ook veel belang aan het behalen van mijn diploma."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni