Jumping van allerhoogste niveau op Audi Equestrian Masters

Francis Marissens
© Brussel Deze Week
20/11/2008
Vergeet het Autosalon nog even: eind november davert het in de Expohallen van de benzine-arme pk's van het allerhoogste niveau. Dravend op haver in plaats van draaiend op motorolie. De internationale jumping van Brussel belooft een hoogvlieger te worden, met zelfs twee competities van wereldklasse.

Vijf jaar geleden werd de internationale jumping van Brussel nieuw leven ingeblazen. Onder het vaandel van de Audi Equestrian Masters zetten pa Nelson en zoon Rodrigo Pessoa in het prestigieuze Thurn & Taxis een organisatie op poten die opnieuw hoog op de internationale kalender prijkt.

Voor de lustrumviering wijkt men nu uit naar de Heizel. En dat is meteen goed voor een tweede nieuwigheid: Brussel haalde de top-10-wereldfinale binnen. Afgesnoept van Genève, wellicht voor de komende vijf jaar. Je kunt het vergelijken met de Masters in het tennis: enkel de tien beste combinaties op de wereldranglijst komen aan de start.

De Rolex IJRC top-10-finale wordt op vrijdag 28 november gelopen. Twee dagen later is de wereldtop weer paraat op de Internationale Jumping van Brussel. Om een idee te geven: op de vijfdaagse Audi Equestrian Masters wordt er zo'n 440.000 euro aan prijzengeld verdeeld. Plus twee klassewagens (weliswaar niet in Vorst gebouwd) en een uurwerk.

Frans zand
Niet alleen de wereldtoppers zijn aan het feest, ook de jonge, beloftevolle ruiters en amazones pikken een graantje mee. Op woensdag 26 november worden de deuren van de Heizelpaleizen opengezet voor nationale jeugdcompetities. Iedereen mag gratis de sfeer komen opsnuiven. Daarna dient er betaald te worden. Op donderdag 15 euro, op zaterdag 25 euro en voor de topwedstrijden op vrijdag en zondag tel je telkens 35 euro neer (tenzij je kiest voor een all-inpas van 55 euro).

Na het Cirque du Soleil (dat dit keer zijn tenten opsloeg op het parkeerterrein van een bedrijventerrein in Groot-Bijgaarden) trekt nu ook de Brusselse jumping weg van het terrein van Thurn & Taxis.

"Met de verhuizing naar de Heizel mikken we niet in de eerste plaats op meer publiek," zegt directeur Christophe Ameeuw, "al denken we toch een dertigduizend mensen over de vloer te krijgen. We zullen nu vooral meer ruimte hebben voor de paarden en de ruiters. Dat moest wel, zeker om die top-10-finale binnen te halen. Het wordt allemaal wat grootser, met lounge- en vip-ruimtes, een exposantendorp met vijftig stands, allerhande randactiviteiten en noem maar op. Behalve de wedstrijden zullen ook de bereden politie, met trompetters, en uitzonderlijk ook de koninklijke escorte te paard opdraven."

De top-10-finale wordt op vrijdag live uitgezonden op RTBf, de slotjumping op zondag op Sporza én RTBf. En er is meer... "Alles bij elkaar wordt er zeventig uur uitgezonden," zegt Ameeuw. "En de beelden worden over tweehonderd landen verdeeld. Een pak tv-stations komen naar Brussel afgezakt, tot Eurosport en het Braziliaanse Globo toe. Dit is echt een topevenement."

Olympisch kampioen Eric Lamaze (Canada), de Duitse Meredith Michaels-Beerbaum (nummer een op de wereldranglijst), Jessica Kürten (de winnares van vorig jaar), de ervaren Brit Michael Whitaker en een pak andere ruiters uit de top-20: ze komen allemaal. En natuurlijk ook de beste Belgen. Ludo Philippaerts, Judy Ann Melchior en Gregory Wathelet, maar ook Jos Lansink, nog altijd regerend wereldkampioen. De Limburger kijkt echt uit naar de internationale jumping van Brussel. "Het wordt een ongetwijfeld een fantastisch evenement," zegt hij. "De wedstrijd verhuist van Thurn & Taxis terug naar de Heizel. Dat maakt dat er meer ruimte is voor de paddock en stallen. En voor de hoofdpiste, natuurlijk. Hoe meer mogelijkheden op de piste, hoe meer kans op een sportief hoogstaande competitie. Zeker met dit deelnemersveld."

De piste wordt door een Belgische firma aangelegd met duizenden tonnen wit zand dat uit Normandië wordt aangesleept. "De totale organisatie van de Jumping kost zo'n twee miljoen euro," weet toernooimanager Ameeuw. "En een belangrijk onderdeel daarvan gaat naar de aanleg van de pistes. Dat Normandisch zand wordt niet alleen door ons gebruikt: het is erg gegeerd binnen de internationale paardenmilieus. Het laat zich perfect onder hoge druk samenpersen. Zo krijg je een harde laag van veertien centimeter. Die wordt dag en nacht besproeid. Tijdens het toernooi is een dertigtal mensen constant bezig met het onderhoud en de aanpassing van de piste."

:: Audi Equestrian Masters, de Internationale Jumping van Brussel, van 26 tot en met 30 november in Paleis 11 en 12 op de Heizel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni