Kamilla Khodjaeva (13) naar open kampioenschappen in Taiwan

Francis Marissens
© Brussel Deze Week
23/04/2009
Dertien jaar en al internationale top: Kamilla Khodjaeva komt uit Oezbekistan, woont in Etterbeek en is een kei in poolbiljarten. Eerstdaags trekt ze naar Taiwan. Niet naar het WK, want daar mag ze (nog) niet aan deelnemen: haar familie heeft al acht jaar een asielaanvraag lopen. De groene tafel lonkt, maar ze is nog niet gedekt.

K amilla Khodjaeva staat al op haar dertiende helemaal boven aan de damesranking in België. Bij de jeugd (jongens en meisjes samen) moet ze alleen de achttienjarige Stephen Lammens laten voorgaan. Vorig jaar werd ze Europees juniorkampioene. Nu trekt ze naar Taiwan.
"Het is het officieuze wereldkampioenschap voor dames," licht pa Timour Khodjaeva toe. "Daar komen alleen profs op af. Het officiële WK poolbiljart vindt in het najaar in de VS plaats. Daar mag Kamilla niet deelnemen, ze heeft nog geen Belgisch paspoort. Voor Oezbekistan zou het wel kunnen, maar dat wil ik niet. We zijn in 2000 naar België gevlucht. Broertje Nicola is hier geboren, Kamilla was vijf jaar. Ze groeit hier op, gaat hier naar school, heeft hier haar vrienden. Haar toekomst ligt in België, niet in Oezbekistan. Dus is het logisch dat ze de kleuren van dit land verdedigt."

Asielzoekers hebben het meestal niet breed. De familie Khodjaeva roeit met de riemen die ze heeft, en probeert wat sponsoring bijeen te sprokkelen. De gemeente Etterbeek schonk vijfhonderd euro. "Ik heb nog een kleine lening lopen voor de biljarttafel die ik kocht," zegt Timour Khodjaeva. "Ideaal is het niet thuis, want de kamer is te klein om uit alle hoeken te kunnen spelen. Maar Kamilla is aangesloten bij een club in Tervuren, Embassy Snooker, en ze traint ook veel in Leuven."
"Ik train toch twee tot vier uur per dag," zegt Kamilla met een glimlach. "Ik doe niks liever. Mijn vriendinnen zijn verrast als ze dat horen. Die slaken dan kreetjes van 'oooh' en 'aaaah'. Maar mijn prestaties op toernooien, neen, die volgen ze niet. Dat is niet aan hen besteed. Voor mij geen enkel probleem, hoor."

"Ik zit op school in Etterbeek, in het Lycée Emile Jacqmain. Mijn eerste jaar middelbaar, en voorlopig lukt het wel. Met het Frans heb ik geen moeite, al spreek ik thuis Russisch. Engels ken ik ook al een beetje. Nederlands? Oei, een héél klein beetje. In principe hebben we twee uur per week. Maar de leerkracht Nederlands is al een tijdje afwezig."
Poolbiljart, ook Amerikaans biljart genoemd, is een variant op snooker. De tafel is iets kleiner, de ballen wat groter. Is snooker in Groot-Brittannië een topsport, dan is poolbiljart in Amerika razend populair. Daar zijn er 20.000-dollar-toernooien. "In België is dat niet mogelijk. Hier kun je dertig of veertig euro verdienen," zegt Kamilla Khodjaeva. "Waarvan ik dan droom? Van kampioenschappen winnen. Allemaal. Ik wil alle kampioenschappen winnen. Als beroep kies ik later misschien voor stiliste. Of psychologe, dat zegt me ook wel iets."

Ook in topsport is psychologie belangrijk. Op internetforums wordt Kamilla Khodjaeva geroemd om haar kalmte en concentratievermogen. "Geometrie, daar draait het in biljart om," zegt de jonge Etterbeekse verrassend. "Het hoofd moet goed zitten, dat ook. En natuurlijk moet je wat handig zijn. Maar al de rest is moed en doorzettingsvermogen. Trainen, trainen, trainen. Uren aan een stuk, maar ik word dat niet moe. Of ik dan nog tijd heb om met andere dingen bezig te zijn? Jawel, ik speel wat piano, zing ook graag. En MSN'en met de vrienden natuurlijk."

Dynastie Khodjaeva
Kamilla is niet de enige Khodjaeva die goed overweg kan met keu en ballen. Haar jongere zusje Diana (10) rukt ook al op in de jeugdranking (derde plaats!). En er is natuurlijk ook papa Timour, trainer des huizes. "Zelf ben ik in Oezbekistan op mijn twintigste begonnen. Gewoon eens met een vriend mee gaan poolen. Ik had het meteen door: dát was de sport die ik zocht. Ik heb jarenlang fanatiek gespeeld, zes uur per dag, na het werk. Tot drie uur 's ochtends."
"En langer," vult mama Nataliya lachend aan. "Soms kwam hij er pas om acht uur 's ochtends door. Ik was stikjaloers. Aanvankelijk was ik niet zo'n voorstander. En ik vond Timour ook te streng met de kinderen. Dat is gelukkig verbeterd. Laat ze maar spelen. Als ze ook voor school hun best doen, ten minste. Of ik zelf ook weleens speel? Néén. Verboden voor mij. Het is simpel: er moet iemand klaar staan om eten te maken voor de kampioenen. Ja toch?! Maar we zijn echt trots op onze kinderen. Op allemaal."

"Ik ben nu 37," zegt pa Timour. "Zodra je veertig bent, word je bij de veteranen ingedeeld. Misschien kan ik daar nog wat bewijzen. En als de gemeente Etterbeek een pooltafel aanschaft en installeert, ben ik graag bereid om training te geven en nu en dan een exhibitietoernooi te organiseren. Om de jongeren hier kansen te geven. Dan maken we er samen kampioenen van."

:: Kamilla Khodjaeva neemt van 26 april tot en met 3 mei deel aan de World Tour Amway Women Open in Taipei (Taiwan). Wie haar reis mee wil sponsoren, kan dat doen op rekening 786-5782335-52 van de Tervuurse poolbiljartclub Embassy, met de vermelding 'sponsoring Kamilla'

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Etterbeek, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni