Karel Van Eetvelt wordt CEO bij RSC Anderlecht, ook Close wordt bestuurder

© PhotoNews
| Nieuw bij voetbalclub RSC Anderlecht: burgemeester Philippe Close, CEO Karel Van Eetvelt en extern adviseur Wouter Vandenhaute,
Updated: 14-01-2020 - 14:31

Karel Van Eetvelt, de huidige baas van Febelfin, wordt de nieuwe CEO van RSC Anderlecht. Brussels burgemeester Philippe Close (PS) wordt ook onafhankelijk bestuurder en Wouter Vandenhaute treedt toe als extern adviseur.

Het zou gaan om een - nieuwe - revolutie binnen de structuren van RSC Anderlecht. Jo Van Biesbroeck zou zo onttroond worden als CEO en ook zijn zitje in de raad van bestuur verliezen. Karel Van Eetvelt volgt hem op. Ook sportief manager Michael Verschueren zou alvast zijn zitje in de raad van bestuur verliezen, schrijft De Morgen.

Verder wordt de raad van bestuur uitgebreid met twee verrassende namen: Patrick Lefevere, de ploegmanager van wielerteam Deceuninck-Quick Step, en de Brusselse burgemeester Philippe Close. Die laatste is al jaren fan van RSC Anderlecht, maar zal dus nu ook een actieve rol spelen binnen de club.

Tentakels van Coucke

Het is duidelijk dat de zoveelste vernieuwingsoperatie bij Anderlecht op poten is gezet door voorzitter Marc Coucke. Zowel Van Eetvelt als Lefevere maakt deel uit van het dichte netwerk van de voorzitter. Voormalig Unizo-baas Van Eetvelt zetelde jarenlang in de raad van bestuur van Omega Pharma, het farmaceuticabedrijf waarmee Coucke 's lands bekendste miljardair werd.

Van Eetvelt zal vanaf 1 april de taak van CEO overnemen van Jo Van Biesbroeck. Daarmee verdwijnt bij Anderlecht meteen ook de laatste bestuurder die nog actief was tijdens de periode Vanden Stock. Want eind vorig jaar verzaakte Claire Vanden Stock, dochter van oud-voorzitter Roger, aan een kapitaalsverhoging en zette zichzelf zo buitenspel in de raad van bestuur.

En ook Patrick Lefevere is voor de flamboyante zakenman Coucke geen onbekende. Als wielermaecenas was Coucke met Omega Pharma jarenlang de sponsor van het wielerteam van Lefevere. Die laatste moet volgens het persbericht 'zijn aura van kampioenenmaker in het wielrennen nu ook overbrengen naar het voetbal'.

"Elk jaar opnieuw slaagt Patrick erin om zijn ploeg op niveau te houden en renners die het schip verlaten te vervangen door gelijkwaardige alternatieven. Hij weet als geen andere hoe je een sterk team moet smeden en heeft een grote commerciële feeling. Dat maakt van hem een absolute versterking voor de club."

Vandenhaute met comeback

Maar de opvallendste aanwinst is ongetwijfeld Wouter Vandenhaute. De man achter productiehuis Woestijnvis dat onderdeel is van mediagroep De Vijver wierp zich in december 2017 net als Coucke in de strijd om Anderlecht te kopen. Hij deed dat samen met een groep mede-investeerders waaronder Geert Duyck en Steven Buyse van het investeringsconsortium CVC Capital Partners en ex-baas van De Post Johnny Thijs.

Zij visten toen naast het net, maar nu komt Vandenhaute twee jaar later alsnog het bestuur van Anderlecht versterken als extern adviseur. De band tussen Coucke en Vandenhaute werd opnieuw aangehaald tijdens verschillende etentjes.

Voorzitter Marc Coucke in de tribune van RSC Anderlecht in het Lotto Park

"In het eerste gesprek met Wouter ben ik open en eerlijk geweest over hoe ik deze uitdaging heb onderschat. De beslissing om Anderlecht te kopen, heb ik snel moeten nemen. Er was een heel korte verkoopsprocedure. Plots moest ik halsoverkop Oostende verkopen, en ik heb beslist om een deel van mijn team van Oostende mee te nemen naar Anderlecht. Dat bleek, mede door de situatie toen bij Anderlecht, niet te werken", zegt Coucke aan Sporza.

"De komst van Vincent Kompany, daar sta ik nog altijd achter. Vincent is één van de grootste voetballers die België ooit heeft gehad en hij heeft een enorm hart voor de club. De psychologische impact van zijn keuze voor RSCA was en is nog steeds bijzonder groot en ze heeft de hele Anderlecht-familie weer hoop gegeven." In een reactie zegt Vandenhaute blij te zijn voortaan tot de Anderlechtfamilie te horen. "Ik ben aangenaam verrast over de open, constructieve gesprekken die ik met de voorzitter kon voeren", zegt Vandenhaute in een reactie.

"Op basis daarvan heb ik besloten om als extern adviseur de nieuwe CEO en de Raad van Bestuur, die alle strategische beslissingen neemt, bij te staan. Met mijn expertise op diverse terreinen wil ik graag meehelpen om van Anderlecht opnieuw een club te maken waar winnen in de cultuur zit. Ik heb twee jaar geleden een nota geschreven over hoe Anderlecht moest evolueren en dat is precies zoals ook Kompany dat voor ogen heeft, enkel wat realistischer misschien", vervolgde Vandenhaute. "En voorts vind ik dat Anderlecht fier mag zijn met Kompany aan boord. Hij is charismatisch, geëngageerd voor de club en hij heeft goeie ideeën."

Quid Verschueren?

Grote verliezer van deze paleisrevolutie lijkt Michael Verschueren te worden. De toekomst van de sportief directeur van Anderlecht lijkt onzeker door deze benoemingscarrousel. Het is afwachten welke taken Verschueren nog resten. In het persbericht wordt met geen woord gerept over de gevolgen voor de zoon van oud-manager Michel. Volgens de website van HLN zou er evenwel niet geraakt worden aan de rol van Verschueren, maar verliest hij wel zijn zitje in de raad van bestuur.

Het laatste woord in de persmededeling is voor Coucke zelf. “Ik wil in de eerste plaats mensen zoals Jo Van Biesbroeck enorm bedanken voor de inspanningen de voorbije jaren. Al van voor de overname heeft hij als CEO ervoor gezorgd dat deze club operationeel op koers bleef. Met de komst van o.a. Karel en Wouter kunnen we onze organisatie nu nog meer vorm geven, structureel verder moderniseren en ons strategisch en sportief opnieuw op weg zetten naar de top van het Belgisch voetbal."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?