KC Montmartre. Psychologische oorlogvoering aan de kickertafel

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
09/02/2012
Jonge en gemotiveerde Brusselse tafelvoetballers, ze bestaan. Zo blies Quentin Verlant (24) dit seizoen de kickerclub Montmartre nieuw leven in. “Een goed draaiend stamcafé kan veel betekenen voor een succesvolle kickerclub.”

"Kicker is mijn passie," vertelt Verlant, die ook kapitein is van de ploeg. "Ik speel het al tien jaar en doordat ik in cafés werk, kom ik er dagelijks mee in contact. En hoe meer ik speel, hoe meer ik zin krijg om te spelen."

Le Montmartre ligt aan de Boondaalsesteenweg in Elsene. "Heel wat mensen vroegen me om de caféploeg van Montmartre in handen te nemen, en uiteindelijk heb ik toegehapt," vertelt Verlant. "In het verleden heeft het café al een paar ploegen gehad, maar het zat de laatste tijd wat in het slop."

Door het beperkte aantal ploegen mag KC Montmartre dit seizoen al meteen in eerste klasse aantreden. Met een plaats in de middenmoot zijn de twaalf mannelijke spelers tevreden, maar er wordt hard gewerkt om beter te doen.

"Op woensdag trainen we normaal gezien op specifieke spelsituaties en wedstrijden. Vrijdag is er dan steevast competitie. Maar als je naar het café komt, dan vind je meestal wel iemand die bereid is te kickeren. Le Montmartre is een café waar veel jongeren en studenten komen, en de meesten spelen met plezier een match."

"Tijdens die trainingen en matchen zijn de spelers heel geconcentreerd, er wordt dan flink gezweet. Je armen werken veel. Ik gebruik bijvoorbeeld heel mijn lichaam. Het is heel intensief."

Psychologisch
Die intensiteit gaat regelmatig nog de hoogte in als de ploeg van La Paix op bezoek komt. Zij hebben door de jaren heen een mooi palmares bijeen gespeeld en hebben hun thuisbasis op een paar tientallen meters van Le Montmartre. "De wedstrijd tegen La Paix is bijna een Clásico (de voetbaltopper Barcelona-Real Madrid, TS). Zij zijn een ploeg vol ervaren rotten die moeilijk te verslaan zijn. In vergelijking met hen zijn wij jonge broekjes. Kicker is ook een psychologisch spelletje, en zij kennen de knepen van het vak. Ze kunnen je destabiliseren door bepaalde gebaren of woorden. Een kickerwedstrijd vraagt ook mentaal inspanningen van de spelers. Tijdens een match zijn de spelers supergeconcentreerd, maar er wordt wel wat af­geroepen in het café. De ene roept, de andere is stil, het hangt af van je karakter. Het gebeurt ook wel dat er spanningen zijn en dat het testosteron opspeelt. Je speelt toch om te winnen, hé. Maar het wordt altijd snel bijgelegd."

Levendig stamcafé
De club KC Montmartre is aan zijn eerste seizoen bezig, en het belangrijkste is nu voor­al de spelersgroep samenhouden. De moti­vatie en de sfeer erin houden is belangrijk, want spelers haken snel af. "We hebben tafels van goede kwaliteit die goed onderhouden worden én een café dat leeft als thuisbasis. Alles is aanwezig om een goede thuis te vormen voor een kickerclub. De Montmartre is een echt stamcafé dat leeft. Een café waar amper een klant aan de toog hangt, zal niemand aantrekken. Bij ons weet je dat er altijd wel iemand klaarstaat voor een potje kicker."

"Het allerbelangrijkste is dat we ons amuseren, en daarna zien we wel of we vooruitgang maken. We beseffen dat we nog een lange weg te gaan hebben. Van een titel mag je pas dromen als de ploeg goed gerodeerd is en lekker draait."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni