Kin-Ball Brussels Team staat aan de top

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
01/04/2013
Drie ploegen, een grote bal en de nodige portie fair play. Dat is kin-ball in een notendop. Kin-Ball Brussels Team telt meer dan tweehonderd leden. De grootste club van Europa speelt een voortrekkersrol.

"Op het eerste zicht ziet kin-ball er ingewikkeld uit," vertelt trainer Eric Tirlo (41). "Kort samengevat: drie ploegen spelen tegen elkaar en zij moeten ervoor zorgen dat de bal (diameter van 1,22 meter) niet op de grond valt. Bij de opslag roept een van de vier spelers van de ploeg in balbezit "Omnikin!", gevolgd door de kleur van de ploeg die de bal moet ontvangen. Als zij de bal kunnen vangen, hebben ze tien seconden om terug te slaan. Het spel gaat bij momenten zeer snel: de bal kan snelheden van wel zeventig kilometer per uur halen."

En dan komt fair play in het spel: je moet de bal altijd slaan naar de ploeg met het meeste aantal punten. Indien dat niet gebeurt, wordt de ploeg gesanctioneerd. Wie zich voorbeeldig gedraagt, wordt dan weer beloond met extra punten. "De sport werd uitgevonden door een leraar lichamelijke opvoeding met als doel om leerlingen te betrekken die zich probeerden te verstopten tijdens de turnles. Daarom mag de bal bijvoorbeeld alleen naar de tegenstander geslagen worden als alle vier teamleden hem hebben geraakt. De ploegen moeten nauw samenwerken. Dat is voor mij een van de grootste charmes van de sport."

De totnogtoe enige Brusselse club werd aan het begin van de eenentwintigste eeuw opgericht en is volgens Tirlo uitgegroeid tot de grootste club van Europa. Door mond-tot-mondreclame gingen de ledencijfers de hoogte in. "Medeoprichter Olivier Laurent begon met de eerste lessen in de school waar hij lichamelijke opvoeding geeft. Daar zijn veel leerlingen naartoe gekomen, gevolgd door hun vrienden en ouders."

"Gedurende jaren stonden we steeds comfortabel aan de leiding van het klassement. Ondertussen zijn er ploegen bijgekomen met veel potentieel. We hebben nu grote rivalen en dat is een goede zaak, want op een bepaald moment wonnen we bijna elke wedstrijd."

Kinderziektes
Het Kin-Ball Brussels Team heeft een eenvoudige structuur: elke ploeg heeft een afgevaardigde en de ouders worden nauw betrokken bij de werking. Doordat de nieuwe leden meestal wel iemand van de club kennen, is het een grote vriendengroep. Tel bij die goede sfeer de nodige portie talent en je hebt spelers van internationaal niveau.

"Onze nationale mannenploeg heeft zich tot Europees kampioen gekroond en op het wereldkampioenschap werden we tweede. Onze dames behaalden de bronzen medaille. Onze club is goed vertegenwoordigd bij de Belgische selecties. In november strijden ze voor de wereldtitel in Pepinster."

Om de jonge sport nog beter te verankeren in de hoofdstad, zou Tirlo graag een tweede ploeg zien ontstaan. Daar wil Kin-Ball Brussels Team een handje mee helpen. "We geven opleidingen aan geïnteresseerde leerkrachten lichamelijke opvoeding en lenen materiaal uit aan scholen. De Nederlandstalige federatie komt nu ook van de grond, dat is een goede zaak. De sport wordt nog maar tien jaar beoefend in België en kent nog wat kinderziektes. Maar ze ontwikkelt zich snel. Ik zou op termijn graag een Brussels kampioenschap zien ontstaan. Maar dat is nog verre toekomstmuziek."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni