Kir vreest voor toekomst Brussels voetbal

© FM Brussel
23/12/2005
Het voetbal in Brussel gaat een sombere toekomst tegemoet, zo vreest Brussels staatssecretaris Emir Kir (PS). Het plan Preud'homme, dat het onbetaalde voetbal wil federaliseren past immers niet in het tweetalige Brussel, aldus Kir.

Donderdag zaten de drie gemeenschappen samen om te praten over het Preud'homme plan voor het onbetaalde voetbal. Dat zou een gemeenschapsbevoegdheid worden en dus moeten clubs een taal kiezen. Concreet gaat het om alle clubs behalve die uit eerste en tweede klasse.

Volgens staatssecretaris Emir Kir (PS), in de Franse Gemeenschapscommissie bevoegd voor sport, is zo'n opsplitsing in Brussel onmogelijk en nefast voor de meertaligheid in de Brusselse clubs. "Het Brussels Gewest werd in dit plan over het hoofd gezien. In de Brusselse clubs wordt er niet met taal gewerkt en voetballen Franstalige en Nederlandstalige jongeren probleemloos samen," aldus Kir. "Met dit plan hebben we echter een probleem omdat de club een gemeenschap zal moeten kiezen en dat lukt niet met de specificiteit van ons gewest dat tweetalig is." Ook voor het Franstalige voetbal is zo'n opsplitsing naar taal volgens Kir nadelig omdat de Vlaamse gemeenschap meer middelen heeft.

Ook bij voetbalclub Blackstar uit Neder-Over-Heembeek, de enige Nederlandstalige club die in de provinciale klasse speelt in Brussel, zijn ze geen voorstander van het plan Preud'homme. "Momenteel zijn we gewoon nog aangesloten bij de Belgische voetbalbond," zegt Gilbert Willems van Blackstar. "We hebben er wel voor gekozen om een Nederlandstalige club te zijn, specifiek om aan de kant van het Pajottenland te kunnen spelen." Willems benadrukt dat het als club belangrijk is dat je aanspraak kunt maken op subsidies. "De Vlaamse Gemeenschap doet tenminste nog iets voor de sportmensen. Dat kan je niet zeggen van de Franse Gemeenschap waar het maar zwak gesteld is. We zijn zo al pover gesteld op voetbalgebied en daarom vind ik het een achteruitgang moest het plan Preud'homme doorgaan."

De staatssecretaris zegt achter het plan te staan in de zin dat het positief is voor de vorming van jongeren in het voetbal en omdat het plan eveneens voor meer investeringen in de clubs zorgt, maar het taalprobleem blijft voor Kir een struikelblok. Hij wil daarom dringend een dialoog met alle gemeenschappen over het dossier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni