kituro rugbyclub Schaarbeek c Marc Gysens

Kituro pakt rugby wetenschappelijk aan

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
20/08/2014

Rugbyclub Kituro investeert in de gezondheid van zijn spelers. Het werkt de komende vier jaar samen met SpartaNova om de fysieke capaciteiten van de spelers optimaal te benutten.

De evolutie van de Belgische rugbycompetitie maakt dat de fysieke paraatheid van de spelers steeds meer op proef wordt gesteld. Wie voor de prijzen wil strijden, moet heel het seizoen op een fitte groep kunnen rekenen. In zijn zoektocht om op dit terrein vooruitgang te boeken kwam Simon Adank, de physical coach en kiné van Kituro Schaarbeek, terecht bij SpartaNova. Dat is een spin-off van de Vrije Universiteit Brussel en de Universiteit van Gent die, kort samengevat, sportwetenschap in de praktijk omzet.
“We gaan op drie domeinen werken: preventie, performance en revalidatie. Voor het eerste domein gaan we de spelers zowel eind september als begin januari testen laten uitvoeren, aan de hand van bepaalde risicofactoren. We hebben veertig spelers geselecteerd op basis van hun speelminuten vorig seizoen. Met de resultaten wordt een risicoprofiel opgesteld: de fysieke sterktes en zwaktes van de spelers. Iemand die bijvoorbeeld een elasticiteitsprobleem heeft aan de schouder, ga ik een aangepast programma voorschrijven waarmee aan dat probleem wordt gewerkt. Dat programma loopt zes weken en wordt dan geëvalueerd. Het doel van dit onderdeel is de fysieke zwaktes van de spelers weg te werken.”

Knopen doorhakken
Performance houdt in dat op verschillende momenten in het seizoen zaken als snelheid en uithoudingsvermogen gemeten zullen worden. SpartaNova zal die gegevens in een programma verwerken en hierover precieze statistieken leveren. Een handig instrument dat de trainer bijvoorbeeld kan helpen om bepaalde knopen door te hakken. Revalidatie zal er dan weer voor zorgen dat de herstelperiode en het herstelprogramma van de spelers veel nauwkeuriger bepaald zal worden.

“We zijn de eerste Belgische rugbyclub die deze aanpak volgt. Naast het verbeteren van de fysieke paraatheid van onze spelers zullen we hiermee ook het rugbyprogramma van SpartaNova helpen te ontwikkelen. Daarvoor zijn onder meer heel wat gegevens nodig, zodat zij de standaarden kunnen bepalen.”

“Dit zal ongetwijfeld een invloed hebben op het sportieve leven van onze spelers, maar ze zijn er zeer enthousiast over. Hopelijk kunnen we op het veld de vruchten plukken van deze investering.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni