Kleine aandeelhouders RSCA vrezen meerwaardetaks

Godfried Roelant
14/12/2017
Constant Vanden Stockstadion.jpg
© rsca.be | Het Constant Vanden Stockstadion krijgt binnenkort een nieuwe eigenaar, de vraag is alleen of dat nog gebeurt voor het einde van het jaar.

Heel wat kleine aandeelhouders van voetbalclub Anderlecht hopen dat er voor het einde van de maand een beslissing valt over de verkoop van de club. Als er pas volgend jaar een overnemer gevonden wordt, riskeren ze door een meerwaardetaks 25 procent van hun winst te moeten afstaan.

Wie de nieuwe eigenaar van voetbalclub Anderlecht wordt lijkt voor vele kleine aandeelhouders bijzaak, zolang de deal maar voor het einde van het jaar beklonken is. Op 1 januari treedt er namelijk een meerwaardetaks in werking die bij een verkoop van aandelen 25,75 procent kan bedragen. Let wel, de taks is enkel van toepassing als de aandeelhouder over minder dan 10 procent van de aandelen beschikt of het totale bedrag niet hoger ligt 2,5 miljoen euro.

En zo zijn er wel een paar, merkte De Tijd vandaag op. Onder anderen de ondernemersfamilie Davignon (7,5 procent), Johan Beerlandt van bouwbedrijf Besix (5 procent) en manager Herman Van Holsbeeck (1 procent) behoren tot die categorie. Persverantwoordelijke van Anderlecht David Steegen liet deze week wel aan BRUZZ verstaan dat ‘de verkoop van de club een complex dossier is waar niet licht zal worden overgegaan’. “Het is zeker niet ondenkbaar dat er pas in januari een beslissing valt”, aldus Steegen.

"Het is zeker niet ondenkbaar dat er pas in januari een beslissing valt"

David Steegen, woordvoerder RSC Anderlecht

Kandidaat-kopers hebben tot volgende dinsdag om zich bij het Anderlechtbestuur te melden. Voorlopig hebben we het raden naar wie in polepositie ligt om een aanvaardbaar bod uit te brengen op de club. Bouwbedrijf Ghelamco, de grote concurrent van aandeelhouder Besix, lijkt zich in ieder geval financieel klaar te stomen.

Het consortium besliste recent om 100 miljoen euro uit te keren aan zijn eigenaar. Dat is Paul Gheysens die al langer aast op de club. Samen met Wouter Vandenhaute maakte hij als eerste zijn overnameplannen bekend. Maar evengoed wordt het alsnog de steenrijke Rus Oesmanov die zich al in verschillende Europese clubs wist in te kopen. De kans bestaat ook dat een derde hond op het laatste moment zijn kans schoon ziet. Wel zo goed als zeker is dat aandeelhouders Johan Beerlandt (Besix) en AB-InBev-miljardair Alexandre Van Damme zich niet zullen mengen in de verkoop.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Sport, RSC Anderlecht, overname, Paul Gheysens

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni