Klimaatactivist die bekerfinale liet stilleggen: 'Heb al idee voor gelijkaardige actie'

wouter mouton activist bekerfinale rsc anderlecht gent.jpg
© Photonews
© Photonews
Updated: 19-04-2022 - 09:33

Klimaatactivist Wouter Mouton was maandag verantwoordelijk voor het stilleggen van de bekerfinale RSC Anderlecht-AA Gent, omdat hij zich aan een doelpaal had vastgeketend. Daarmee is hij niet aan zijn proefstuk toe. “Ik heb een paar mogelijkheden in mijn hoofd om gelijkaardige acties uit te voeren, al dan niet op een sportevenement.”

Bruggeling Wouter Mouton (44) sprong maandag helemaal op het einde van de bekerfinale in het Koning Boudewijnstadion over de reclamepanelen en bond zich vast aan de doelpaal met de boodschap ‘No soccer on a dead planet’ op zijn T-shirt. De wedstrijd moest even stilgelegd worden.

Hij werd al snel bevrijd, en kort daarop ook gearresteerd. De activist moest even in de cel, maar werd maandagavond weer vrijgelaten.

Mouton wil niet te veel ingaan op de manier waarop hij het stadion is binnengedrongen en het blijft ook voor de politie een raadsel. Hij had in ieder geval geen ticket. “Het is een kwestie van voorbereiding en alles in de hand te hebben dat je in de hand kan hebben. Ook de politie omzeilen hoort daarbij, het is een spelletje.”

“Het is jammer dat ik dat zo moet doen, maar ik voel het aan alsof ik geen andere keuze heb omdat het zo dringend en bedreigend is,” aldus Mouton over de klimaatcrisis.

Geslaagd

“Voor mij was de actie geslaagd, ik ben toch een paar seconden in beeld geweest en commentator Filip Joos (VRT-sportverslaggever, red.) heeft er zelfs iets over gezegd,” aldus Mouton. De VRT heeft nochtans een strikt beleid aangaande verstoorders van sportwedstrijden en wil die zo weinig mogelijk aandacht geven, vertelt Mouton.

De activist is reeds negen keer administratief aangehouden vanwege een klimaatactie. Van de consequenties trekt hij zich niet veel aan en weigert “pertinent” de daaropvolgende boetes te betalen. “In mijn ogen zijn mijn acties gerechtvaardigd voor de klimatologische crisis. Bedrijven en overheden schieten enorm tekort.”

activist wouter mouton bekerfinale rsc anderlecht .jpg
© Photonews
| De activist geeft zich niet gewonnen, maar wordt weggesleept door securitypersoneel en de brandweer.

Het is zelfs niet de eerste keer dat de activist deze maand een actie voert op een groot sportevenement. Tijdens de Ronde van Vlaanderen sprong hij ook op het parcours. “De actie op de Ronde van Vlaanderen was ook geslaagd, al was die zeker niet zonder risico, ook voor de renners.”

De Bruggeling heeft zo ook al tweemaal een actie uitgevoerd op een sportevenement waarbij hij niet in beeld was gekomen en een keer zelfs preventief werd gearresteerd. “Maar daar heb ik uit geleerd,” klinkt het.

De activist plant nog bijkomende acties. “Met de groep Extinction Rebellion staan er enkele concrete zaken op het programma, maar individueel plan ik niet zo ver vooruit. Ik heb een paar mogelijkheden in mijn hoofd voor gelijkaardige acties, al dan niet op een sportevenement.”

Klimaatactivist Wouter Mouton op BRUZZ radio: "Ik heb ondertussen al 300 acties gedaan. In het begin trok ik het mij aan wat de mensen van mij dachten. Ondertussen kan ik zowel postieve als negatieve reacties wel plaatsen."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?