Kris Lissens verdedigt politiezone Zuid op Wereldspelen

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
18/07/2011
Agenten met een bierbuik hebben er geen schijn van kans: op de World Police & Fire Games (WPFG) strijden afgetrainde politiemensen van over de hele wereld voor de prijzen. Wielrenner Kris Lissens (31) verzamelde op de vorige twee edities al een paar medailles en wil binnenkort in New York zijn favorietenrol bevestigen.

'E en gouden, een zilveren en een bronzen medaille heb ik twee jaar geleden in het Canadese Vancouver behaald," vertelt de politieman uit Vorst. "Tijdens mijn eerste deelname in het Australische Adelaide pakte ik zilver. Daar was het iets moeilijker omdat de Italianen en Spanjaarden verder in hun seizoen zaten."

Lissens is afkomstig uit het Pajottenland en werkt al een zevental jaar in de politiezone Zuid. Hij is gebeten door de wielersport en fietst sinds zijn veertiende in competitieverband.
Een vijftal jaar geleden ontdekte hij de politiecompetitie. "In België heb je in feite nog alleen het Belgisch en het Vlaams kampioenschap, en daarnaast natuurlijk ook bijvoorbeeld een paar wedstrijden voor de politie. Allemaal veel kleiner dan de Wereldspelen, die je gerust kunt vergelijken met de Olympische Spelen, maar dan voor leden van politie en brandweer en veiligheidspersoneel."

De Spelen worden om de twee jaar in een wereldstad georganiseerd. De klassieke elementen als een atletendorp, een openings- en een slotceremonie en zowat al de olympische sporten ontbreken er niet. De atleten zijn van een goed niveau, maar moeten naast het nodige talent ook over een stevig gevulde portefeuille beschikken. "De Spelen staan open voor iedereen, maar je moet wel alle kosten op jou nemen. In België is dat toch zo. Dit jaar verblijven we twaalf dagen in New York: dat kost een flinke duit."

"Ik zal er deelnemen aan de zeven wielerdisciplines: een wegrit tussen tachtig en honderd kilometer, een criterium van één uur plus één ronde, een tijdrit, klimtijdrit, sprint, en op de piste zijn er dan nog de vierhonderd meter en vier kilometer achtervolging. Het is op de sprint dat ik in Vancouver goud heb behaald, dus ik mag wel zeggen dat ik op politieniveau een snelle jongen ben."

"Dit niveau is te vergelijken met de elite zonder contract. Op de zestig deelnemers heb je misschien tien mannen met een dikke buik, maar die vallen snel af, hoor. Vanaf je 31ste word je ook nog ingedeeld in leeftijdscategorieën. Dat is een voordeel als je wat ouder wordt (lacht)."

Allemaal Belgen
De Belgische delegatie telt dit jaar een honderdtal Belgen uit alle hoeken van het land. Volgens Lissens zitten er een paar medaillekandidaten bij, en dan vooral op de triatlon en biatlon en in het atletiek. Maar alhoewel ze onder één vlag deelnemen, reizen ze niet als ploeg naar Amerika.

"Wij gaan met 73. Zowel Vlamingen, Walen als Brusselaars. Maar de deelnemers van bijvoorbeeld Antwerpen en Charleroi verkiezen in hun eentje te gaan. Dat is jammer, want we zijn toch allemaal Belgen? We hebben er nu wel voor gezorgd dat we allemaal hetzelfde trainingspak zullen dragen, maar dat is - opnieuw - op eigen kosten. Wellicht zal ik het logo van de politiezone Brussel-Zuid op mijn truitje hebben staan."

Het evenement is ook meer dan een sportcompetitie. Je kunt moeilijk zoveel agenten samenbrengen en alleen over sport spreken. "Er zijn ook allerhande beurzen en seminaries. Zo zal er gesproken worden over 9/11, nu zowat tien jaar geleden. En 's avonds wordt er gefeest. Het is meer dan sporten alleen. Het is ook wel weer leuk om collega's te ontmoeten die ik op de vorige twee edities heb leren kennen. En ik vind het een prima gelegenheid om wat aan toerisme te doen."

Geen bier
Dit jaar vinden de World Police & Fire Games in New York plaats van 26 augustus tot en met 5 september. Wat dacht u bijvoorbeeld van een wegrit in Central Park? Een mooi kader, dat Kris Lissens moet inspireren tot topprestaties. "Ik ben tevreden als ik een medaille haal. Met lege handen thuiskomen zou een ontgoocheling zijn. Het is een leuk aandenken, en natuurlijk is het aangenaam om op het podium te staan."

In zijn vrije tijd rijdt Lissens bij de elite zonder contract. Na een operatie aan de knie werkt hij nu hard om opnieuw aan te sluiten bij het peloton. "Ik probeer elke dag te fietsen, dat gaat van twee tot vier à vijf uur. Op mijn voeding let ik niet speciaal, ik overdrijf sowieso niet en bier drink ik niet."

"Naar eind augustus toe zal mijn voorbereiding wat meer toegespitst zijn op de Spelen. Stress heb ik niet; ik zit toch al zeventien jaar in het peloton. Ik heb ervaring; ik weet dat ik er alles voor gedaan zal hebben, en ik zie wel hoe het loopt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni