| Nina Pinzarrone (archiefbeeld)

Kunstschaatster Nina Pinzarrone slaagt voor generale repetitie WK

© Belga
26/02/2023

Krap vier weken voor de wereldkampioenschappen kunstschaatsen is de Brusselse Nina Pinzarrone tijdens de Challenge Cup in het Nederlandse Tilburg als vierde geëindigd. Bij de laatste test voor het mondiale toernooi kregen alleen de Japanners Kaori Sakamoto, Mai Mihara en Mana Kawabe meer punten van de jury.

Sakamoto, die in eigen land haar wereldtitel verdedigt, won met een totaal van 228,35 punten. Met zo'n score kan je wereldkampioene worden. De kür van Pinzarrone werd gewaardeerd met 128,21 punten. Haar totaal kwam uit op 191,20.

Sakamoto is de favoriete om haar titel van Montpellier (2022) te verlengen. Maar in haar hoofd bestrijden de duivel en een engel elkaar, vertelde ze eerder dit seizoen. "De duivel vindt dat ik moet genieten van het leven. De engel raadt me aan hard door te trainen."

Het heeft er alle schijn van dat Sakamoto het laatste advies heeft gevolgd. De laatste minuten van haar kür voerde ze de moeilijkste sprongen voortreffelijk uit, wat op conditionele kracht wijst. Ze vergrootte haar voorsprong op Mai Mihara tot 25 punten. Sakamoto was blij met de hoofdprijs, en verrukt met het pak stroopwafels dat ze ontving.

Pinzarrone viel een plaats terug, omdat de derde Japanse, Kawabe, zich na een zwak kort programma had herpakt en op 192,46 uitkwam. "Natuurlijk had ik op een podiumplaats gehoopt", zei de Brusselse. "Maar als vierde ben ik niet ontevreden. Ik ben wel de eerste rijdster die niet uit Japan komt." Ze had geen enkele fout gemaakt en een gave kür afgeleverd.

Voor België was de Challenge Cup zaterdag al een succes. Na Loena Hendrickx en Pinzarrone voegde Jade Hovine zich bij de deelneemsters voor het WK. Drie solorijdsters op een WK, dat is een unieke prestatie.

Met 33,25 punten voor de technische elementen voldeed Hovine aan de eis (32) van de Internationale Schaats Unie (ISU). Terwijl de rijdsters in Tilburg hun vrije programma uitvoerden, was Hovine op weg naar Parijs, vanwaar ze naar het WK junioren in Calgary vliegt.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni