KWB Laken Jette: 'Praten wordt aangemoedigd'

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
29/04/2013
De 'Brussel loopt'-campagne zet hoofdstedelingen aan het bewegen. KWB Laken Jette is al jarenlang actief met Start to Run en is uiteraard van de partij, om te voorkomen dat u in de zetel blijft zitten.

"Tien jaar geleden waren wij een van de eerste verenigingen in Brussel die Start to Run aanboden," vertelt bestuurslid Pol Arnauts (53). "Het was toen nog niet zo bekend. Evy Gruyaert was nog niet begonnen met haar campagne om de mensen aan het lopen te zetten. Vrij snel vonden we een geïnteresseerd publiek. We wouden met KWB (Kristelijke Werknemersbeweging) mensen bij elkaar brengen zodat zij elkaar leren kennen. Jogging is daar een perfect middel voor."

De socio-culturele vereniging biedt loopini-tiatieven op mensenmaat aan. Iedereen vindt er zijn niveau en komt terecht in een groep waar gezelligheid heerst. "Het is en blijft een amateurgroep, dus mensen die op een hoger niveau willen lopen, sturen we door naar een club als Excelsior. Wij moedigen praten tijdens het lopen aan, en dat doen de mensen ook. Daardoor is het uurtje sporten zo voorbij. Er vormen zich kliekjes, met als gevolg dat de groep een lange sliert mensen vormt die een babbeltje slaat."

Bij mooi weer dagen een zeventigtal lopers op van uiteenlopende leeftijden, verdeeld over de verschillende loopvormen. Zo heeft KWB behalve Start to Run ook een groep gevestigde lopers. Voor kinderen vanaf zes jaar is er sport en spel. Jongere kinderen kunnen terecht bij de babysit. "Er zijn geen excuses meer om niet te komen lopen. Het gebeurt regelmatig dat de mama begint en haar kind bij de babysit laat, en dat de papa het jaar erna erbij komt. We bieden de lopers ook de nodige omkadering aan. Daarmee bedoel ik het geven van uitleg en tips. Daarvoor is de Brusselse loopgids een handig instrument."

Lopen met de GPS
KWB Laken Jette beperkt zich niet tot loopinitiatieven. Zo leren ze fietsers in spe tijdens de Start to Bike lessen hoe ze het best in de stad fietsen. En dan zijn er nog de wandelaars. "Joggers die na jaren lopen wat last krijgen van de knieën of de heupen, kunnen terecht in onze Start to Walkgroep. Ook daar wordt rustig aan begonnen om na verloop van tijd over te schakelen naar sportiever wandelen. Voor wie de smaak te pakken heeft, organiseren we lange wandelingen."

Om al de gelopen kilometers van de afgelopen tien jaar in de verf te zetten, organiseert KWB op achttien mei een joggingontbijt. Ze kijken eveneens met ambitie naar de toekomst. "Het joggingontbijt begint om halfnegen in het Boudewijnpark en een uur later start de animatie. Behalve een jogging staan er ook onder meer een gezinsfietstocht en volksspelen op het programma. Iedereen is welkom, maar men moet zich wel op voorhand inschrijven."

"In de toekomst willen we vernieuwen om onze loopactiviteiten aantrekkelijk te houden. Ik denk bijvoorbeeld aan een spelvorm waarbij een bepaald traject gelopen moet worden met de GPS, of een quiz met foto's tijdens het lopen. We bouwen met sommige leden naar loopwedstrijden op, zoals de twintig kilometer van Brussel. Mensen die een paar jaar geleden bij manier van spreken al lopend de overkant van de straat niet haalden, lopen de twintig kilometer nu in minder dan twee uur."

Meer info op www.kwblakenjette.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni