Léamssi is top in straatvoetbal: 'Waar gaat dit eindigen?'

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
14/10/2013
Brusselse pleintjes lopen elke dag vol met voetballende ketjes. Zij dromen ooit even goed te worden als Ismael 'Léamssi' Azzahafi (20). De Brusselaar schaart zich bij de top van het straatvoetbal en profiteert van de opmars die zijn sport maakt. Hij overstijgt zijn dromen met regelmaat en wordt binnenkort misschien getraind door Zinedine Zidane.

"Mijn eerste stappen in het voetbal maakte ik op het klassieke voetbalveld," vertelt Léamssi. "Na zeven jaar bij Union Sint-Gillis kwam ik via FC Brussels bij KV Mechelen. Ik voetbalde er twee jaar en het bestuur was van plan om mij een nieuw contract aan te bieden. Maar ik weigerde. Ik was zestien en voelde dat er een ongelooflijke hype ontstond rond het straatvoetbal. Dus stapte ik van het 'klassieke' pad af en ging ik voor freestyle."

Dat de jonge Brusselaar voor straatvoetbal koos, was eigenlijk evident. Hij is altijd een speler geweest die het verschil maakt met zijn techniek en voor spektakel zorgt. Een 'showmanneke', ja, maar dan zonder dikke nek. Hij aardde beter in het artistieke milieu: respect is geen loos woord in street soccer en de competitiedruk is er heel anders dan in het klassieke voetbal. "Dat is mijn wereld. Ik heb vroeger al de nodige opofferingen gedaan en leefde volledig voor mijn vak, maar met het straatvoetbal heb ik een discipline gevonden die mij op het lijf is geschreven. Al sinds ik klein ben, speel ik op Brusselse pleintjes. Mijn thuisbasis is het Moricharplein, want ik woon er vlakbij. Heel wat jongeren komen er dagelijks samen om te spelen."

"Toen ik bij Brussels speelde, begon ik video's op internet te plaatsen. Ik was een van de eersten, samen met Soufiane Bencok. We geloofden in onszelf en plukken daar nu de vruchten van. Internet is een grote bron van informatie. Je kunt er spelers van over de hele wereld aan het werk zien en zelf je tricks laten zien. Ik steek veel tijd in het creëren van nieuwe bewegingen. Het is meer dan voetbal, er zitten bijvoorbeeld ook danselementen in. In straatvoetbalduels wordt mijn spel getypeerd door snelle tikjes om dan ineens in snelheid langs mijn tegenstrever te gaan."

Léamssi sloot zich snel aan bij Freestyle Academy en nam de afgelopen jaren aan allerlei competities deel. Hij maakte faam in het wereldje en het leverde hem onder meer een paar passages op in het veelbekeken voetbalprogramma Telefoot, op het Franse TF1. Om zo ver te geraken traint hij elke dag, urenlang. "Elke dag zonder training betekent achterstand op andere straatvoetballers die wel trainen. Om bij de top te horen, moet je in topvorm zijn. Daarom train ik elke dag met mijn groep. Meestal vind je ons in het Noordstation: van 19 uur tot middernacht. We delen er de hal en de muziekinstallatie met een groep dansers. De mannen van de veiligheid laten ons doen omdat ze weten dat we niets verkeerd doen. Soms huren we ook een zaal in de Pianofabriek."

Naar Frankrijk
"Behalve Freestyle neem ik ook onder meer deel aan pannacompetities (waarbij het ultieme doel een bruggetje is, red.). Daarvoor trek ik regelmatig naar allerlei pleintjes om te spelen. Soufiane Bencok (eveneens een topper) en ik krijgen regelmatig vragen van jongeren om eens langs te gaan en dat doen we zoveel mogelijk. Zij leren bij en voor ons is het een leuke training. Het helpt ons ook om het deelnemersveld in het oog te houden, want er zijn heel wat goede spelers die maar al te graag onze plaats willen innemen."

Op het palmares van Léamssi prijken al een paar mooie prijzen. Zo werd hij in 2010, tijdens zijn eerste grote tornooi, meteen Europees kampioen panna. Hij verzamelde ook al een zilveren medaille na zijn goede vriend Bencok. Vorig jaar werd hij met België, in de discipline vier tegen vier, tweede op het EK street soccer in Denmarken.

"De twee titels van Frans kampioen Profutsal betekenen ook veel voor me. Dat is een zaalvoetbalcompetitie die in het zuiden van Frankrijk wordt gespeeld. Van september tot december spelen verschillende ploegen er een competitie, en in december worden de beste spelers van de drie regio's samengezet in een 'dream team' dat die regio vertegenwoordigt. Op dat moment kom ik in actie. Ik speel voor de ploeg van Istres, de andere twee zijn Marseille en Aix-en-Provence."

"Op vier maanden tijd worden verschillende confrontaties gehouden en dan trek ik dus regelmatig naar Frankrijk. Het is een jonge competitie die de ambitie heeft uit te breiden naar heel Frankrijk. Ik lig onder contract bij de ploeg van Istres en wil samen met deze competitie groeien."

Zidane
Straatvoetbal is aan een sterke opmars bezig en Léamssi surft graag mee op die golf. De Brusselaar leeft een droom en durft niet meer te spreken over doelen die hij wil bereiken, want... "Waar gaat dit eindigen? Had je me drie jaar geleden verteld dat ik zou staan waar ik nu sta, dan had ik je nooit geloofd. De limieten die ik voor ogen had, zijn ruimschots overtroffen. Zo was ik de afgelopen maanden in Madrid voor video-opnames voor een tornooi van Adidas. Ik heb er verschillende spelers van Real Madrid ontmoet en als ik doorstoot in de competitie, dan kom ik in een ploeg terecht die het wereldkampioenschap straatvoetbal met vijf speelt. Zinedine Zidane, die ik ondertussen al een paar keer heb ontmoet, zal die ploeg trainen. Dat is toch ongelooflijk. Het is het bewijs dat als je in jezelf gelooft, je ver kunt geraken. Hopelijk blijf ik blessurevrij en blijft mijn avontuur duren. Wat fantastisch is, is dat je niet weet waar dit gaat eindigen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni