Leuvense schaatsclub vindt thuisbasis in Brussel

Francis Marissens
© Brussel Deze Week
07/02/2010
Sinds de ijspiste in Vorst-Nationaal is opgedoekt, telt Brussel nog maar één schaatsbaan meer. Poseidon is bovendien vrij klein: ijshockey is er niet mogelijk. En dat was het (halve) geluk voor de Easy Riders, die door het hockey genadeloos uit de thuisbasis Leuven waren weggedrumd. Brussel kan er maar baat bij hebben.

Jan Gysel is voorzitter van de schaatsclub en initiator in Poseidon. "Ik woon in het Leuvense, maar ik ben afkomstig van Oost-Vlaanderen. In 1953, op mijn achtste, ben ik beginnen te schaatsen. Toen had je daar in de winter nog overal ondergelopen weiden. Als het vroor, gingen veel mensen op die plassen schaatsen."

"Jaren later ging ik met mijn gezin naar de ijspiste in Haasrode. Mijn zoon Pieter vond er al snel een shorttrackclub en stortte er zich volledig op." En met succes: zoon Pieter heeft ondertussen Europees zilver gehaald op de rechte schaats en mag straks naar zijn derde Olympische Winterspelen, in Vancouver. "Als vader beland je al snel in de cafetaria en vervolgens in het clubbestuur."

IJshockey vs schaatsclub
"In Leuven moesten we als club plaats ruimen voor het ijshockey, dat veel meer mensen in stelling brengt en dus ook interessanter is voor de cafetaria-inkomsten," legt Jan Gysel voorts uit. "Gelukkig raakten we onder dak in Poseidon, al zijn we nu louter nog recreatief bezig: wie competitief bezig wil zijn, moet toch driemaal per week trainen, en wij hebben alleen de maandagavond."

De club krijgt zo wel een Brusselse instroom: jaarlijks wordt er een (succesvolle) initiatiecursus opgezet. "Goed leren schaatsen in tien lessen kan perfect," vindt Gysel. "Vanuit mijn ervaring heb ik een lessenreeks opgebouwd: onorthodox wellicht, anders dan de anderen. Maar het werkt. Ik wil beginners zich in de eerste plaats op hun gemak laten voelen op het ijs. Kijk naar die jongen ginds: begin oktober viel hij keer op keer en wilde hij tijdens de eerste les wenend weg. Maar al snel keerde dat."

Zijn ouders knikken: "Yaro behaalde niet alleen zijn diploma, hij kreeg ook de clubtitel 'Schaatser van het Jaar' omdat hij de grootste progressie maakte." Dirk (47) en Kathleen (46) Dufour uit Haren zakten met het hele gezin af naar de initiatiecursus. "We zochten iets om samen met het gezin te doen. Schaatsen leek ons wel wat. Het voordeel is ook dat we hier niet worden opgedeeld in leeftijdscategorieën. Olivia is 18, Miguel 16, Marius 15, Elena 14 en Yaro 9. We waren allemaal beginners, we hadden alleen een beetje op rolschaatsen gereden. Maar tien lessen later lukte het echt aardig. We zijn nu lid geworden. Sinds kort dragen we veiligheidshalve een (fiets)helm. Want nu we al wat grotere rondjes mogen trekken, komen we in het vaarwater van de meer ervaren en dus snellere schaatsers."

:: Meer info: op de website of bij Jan Gysel, 016-25.80.69. Of elke maandagavond van oktober tot maart van 20.15 tot 21.15 uur op de Poseidon-schaatsbaan in Woluwe

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Lambrechts-Woluwe, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni