Loopster Messy Hailesilassie kan mits kansen tot Belgische top behoren

Brussel heeft sinds kort zijn eigen Messy. Neen, geen voetballer, maar een 26-jarige loopster uit Ethiopië die iedereen verbaasde tijdens de halve marathon van Brussel. Messarat ‘Messy’ Hailesilassie haalde zonder al te veel training het podium en wordt door kenners aanzien als een rastalent. Maar ze zit met zorgen: de race om papieren te krijgen is lang en uitputtend.

“Als jong meisje was het voor mij evident om dagelijks meer dan een uur te lopen,” vertelt Messy. “Mijn school en de winkels waren nogal veraf en van auto’s was geen sprake. Ik verplaatste me dus altijd al lopend. Al vond ik dat niet erg. Ik ben namelijk gek op sport.”

Lopen was dus eerst en vooral een noodzaak, maar de kleine Messarat bleek er ook aanleg voor te hebben. Haar leraars zagen een meisje met talent en motiveerden haar door te vertellen over grote Ethiopische atleten als Tirunesh Dibaba. Maar Messy kon door allerhande extrasportieve problemen nooit echt doorzetten. Die zorgden er ook voor dat ze drie jaar geleden besloot naar België te komen. Over de juiste omstandigheden heeft ze het liever niet – “daar is mijn advocaat mee bezig” –, over haar tijd in het opvangcentrum voor asielzoekers in Kapellen wel.

“Ik besloot er om ’s ochtends vroeger op te staan om te gaan lopen. Mijn vraag om bij een club aan te sluiten werd aanvankelijk afgewezen, maar na een paar maanden kon ik me via een kennis toch ergens inschrijven. De coaches merkten er meteen dat ik een goede loopster ben, maar ik kon er niet doorgroeien omdat ik het opvangcentrum moest verlaten.”

“Ik werd naar het gesloten asielcentrum van Arendonk overgebracht en verbleef er in zeer moeilijke omstandigheden. Ik lag er bijvoorbeeld in een grote kamer zonder verwarming, het was er zo koud! Achteraf ben ik nog even teruggekeerd naar Kapellen, maar ik kreeg de boodschap dat ik verplicht terug moest naar Ethiopië. Ik maakte me op dat te doen, maar uiteindelijk ben ik bij mensen buiten het asielcentrum terechtgekomen. Dat was via Somaliërs waarmee ik bevriend was geraakt.”
 
Vriendelijke Gazellen
Messy logeert sindsdien afwisselend bij verschillende kennissen. Aanvankelijk was dat in Vlaanderen, maar een jaar geleden besloot ze naar Brussel te komen. Ook hier had en heeft ze geen vaste stek, af en toe heeft ze wat werk om iets bij te verdienen. Het zijn allemaal oplossingen op korte termijn, want haar toekomst is nog steeds onzeker. “Mijn advocate heeft beroep aangetekend tegen het besluit dat ik terug naar Ethiopië moet. Een viertal maanden geleden heeft ze me gezegd dat het tot drie jaar kan duren eer we een antwoord krijgen. Eerlijk gezegd begin ik daardoor de moed wat op te geven. Zelfs drie dagen zijn lang voor mij…”

Ondanks al die moeilijkheden bleef de Ethiopische lopen. Ten eerste om zich te verplaatsen: als ze de weg kent, stapt of loopt ze. Maar ook omdat het haar voldoening geeft. “Het helpt me om even de stress te vergeten. Via een persoon die me helpt op juridisch vlak heb ik een paar maanden geleden Les Gazelles de Bruxelles ontdekt. Ik beschouw de mensen daar ondertussen als vrienden, ik voel me heel goed als ik met hen loop.”

Les Gazelles de Bruxelles is een krachtenbundeling van verschillende organisaties en zorgt ervoor dat iedereen de kans krijgt om te lopen. Het is een gezellige club waar aan een gezapig tempo wordt gelopen. Messy nestelde zich er tijdens de trainingen altijd bij de mannengroep, maar het was pas toen Raf Wyns van Atlemo haar aan het werk zag tijdens de Leopold II-jogging, dat haar talent werd opgemerkt. Tijdens de afgelopen halve marathon van Brussel maakte iedereen kennis met haar. “Voor mij is het normaal om bij de groep te blijven, ik ga niet voorop beginnen te lopen. Ik loop gewoon graag, zonder op te vallen.”

“Een tweetal weken voor de halve marathon kreeg ik te horen dat ik kon deelnemen. Ik ben meteen extra beginnen te trainen want ik had de ambitie om top drie te lopen. Toen ik ter plaatse kwam, stelde ik mijn doel bij tot top tien. Wat een massa! Maar ik ben toch op het podium geraakt. Tot aan de zesde kilometer was ik de beste, tot de latere winnares de wedstrijd in handen nam. Na twintig kilometer begon ik moe te worden en vreesde ik terug te vallen, maar gelukkig heb ik standgehouden.”

Op welke plaats Messy uiteindelijk eindigde, is niet echt duidelijk. Op het podium stond ze tweede, in de einduitslag staat ze pas derde. Maar hoe dan ook, deze prestatie was fantastisch en zou het startsein kunnen zijn van een grote carrière. Als die papieren in orde komen.

“Ik ben ervan overtuigd dat ik, als ik in goede omstandigheden kan trainen, een kampioene kan worden. Dat is mijn doel. Ik heb het gevoel dat ik me nog niet bewezen heb. Ik droom ervan voor België te lopen. Als ik de kans krijg, zal ik nog veel meer laten zien. Als ik de kans krijg.”

Atlemo polijst ruwe diamant

De prachtprestatie van Messy Hailesilassie is niet onopgemerkt voorbijgegaan. De Molenbeekse atletiekclub Atlemo wil zeer graag professioneel met haar werken. "Aan haar vloeiende stijl zie je dat Messy talent heeft, maar onder meer qua techniek kan ze nog veel verbeteren," zegt Raf Wyns van Atlemo. "Dat Messy de halve marathon in 1 uur en 27 minuten loopt, toont dat ze een brede basis heeft. Maar die tijd kan nog veel beter. Met mijn trainerservaring schat ik dat daar vijftien minuten af kunnen, en dan behoor je tot de Belgische top. Kan het nog sneller - en dat sluit ik zeker niet uit - dan behoor je tot de internationale top."


Les Gazelles de Bruxelles vertrekken elke vrijdag om 17u45 in de Felix Vande Sandestraat 15 in Koekelberg voor de training. Meer informatie vindt u op www.lesgazellesdebruxelles.be.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?