De sfeertribune zat goed vol voor deze eerste wedstrijd zonder restricties.

| De sfeertribune van het Joseph Mariënstadion.

Maand voor competitiestart: Union verkoopt alle abonnementen, nog marge bij RSCA en RWDM

MW
© BRUZZ
30/06/2023

Over precies één maand, op vrijdag 28 juli, trappen de spelers van Union en Anderlecht een nieuwe jaargang van de Jupiler Pro League op gang. Wie die Brusselse derby als abonnee wil bijwonen is eraan voor de moeite. Alle abonnementen zijn al de deur uit bij het nummer drie van de afgelopen competitie. Fans van Anderlecht en RWDM mogen nog even de kat uit de boom kijken.

Drie Brusselse clubs in de Jupiler Pro League, het wordt een boeiend jaar voor de voetbalminnende hoofdstedeling. Dat vertaalt zich ook in de abonnementenverkoop bij de drie clubs.

Promovendus RWDM verkocht al meer dan 2.000 abonnementen (op 8.070 plaatsen). Bijna 65 procent van de zitjes in tribune 1 is al bezet.

RSCA: 75 procent verkocht

Bij de buren in Anderlecht verkochten ze al 12.000 abonnementen, op een totale stadioncapaciteit van 20.500 plaatsen. “Qua verkoop houden we daarmee ongeveer gelijke tred met vorig seizoen. Toen hadden we op dit moment ongeveer evenveel abonnementen verkocht,” laat Mathias Declercq van RSCA weten.

Lotto Park, het stadion van voetbalclub RSC Anderlecht

| Lotto Park, het stadion van voetbalclub RSC Anderlecht.

“We begrenzen het aantal niet echt, maar gemiddeld verkopen we tussen de 14.000 en 15.000 abonnementen. Voor de resterende plaatsen verkopen we losse tickets,” aldus Declercq, die meegeeft dat ondanks de mindere sportieve resultaten de helft van de thuismatchen vorig seizoen uitverkocht was.

Nieuw dit jaar is dat fans hun abonnement ook maandelijks kunnen afbetalen, al kost dat op jaarbasis net iets meer (afhankelijk van het abonnement tussen de 26 en 68 euro meer).

Union: uitverkocht

Een nieuwigheid die ze bij Union ook in de gaten houden, maar om logistieke redenen voorlopig nog niet invoerden. De club uit Sint-Gillis heeft in totaal 6.000 abonnementen veil, die reeds allemaal de deur uit zijn. “Al onze 5.500 abonnees van vorig seizoen hebben hun abonnement verlengd,” klinkt het bij woordvoerder van Union Maarten Verdoodt. “Voor dit seizoen voegden we daar 500 extra abonnementen aan toe, maar ook die waren in een mum van tijd verkocht.”

Resten er nog 1.600 plaatsen in het Dudenpark die de club via losse tickets verkoopt, al voert het voor die tickets een nieuw systeem in. “De capaciteit van ons stadion is te klein, maar om aan zo veel mogelijk nieuwe fans de kans te geven om een van onze wedstrijden bij te wonen, creëerden we een membership-formule,” legt Verdoodt uit. “Voor 40 euro krijg je bij elke wedstrijd – ook eventuele play-offs – drie dagen voorrang op de losse ticketverkoop.”

Een interessante optie voor wie dit seizoen ooit een los ticket wil bemachtigen, want er zijn al 1.500 memberships verkocht. Er blijven zo nog slechts 100 losse tickets per thuiswedstrijd over. “Zeer weinig,” weet ook Verdoodt, “maar via ons online platform is het dit seizoen mogelijk om je abonnement door te geven of voor één of meerdere wedstrijden door te verkopen.”

Quanto costa?

De abonnementsprijzen bij de Brusselse clubs lopen erg uiteen. Voor een plekje in het Dudenpark betaal je als volwassene tussen de 205 en 440 euro voor alle thuiswedstrijden, inclusief Play-off II. Voor eventuele Champions’ play-offs vraagt de club een supplement.

Bij RSCA bedragen de abonnementen tussen de 250 en 700 euro voor alle wedstrijden, ook de play-offs. Jongeren onder de 21 genieten 35 procent korting, kinderen onder de 12 betalen de helft.

Sint-Jans-Molenbeek stadion Edmond Machtens RWDM

| Het Edmond Machtensstadion in Sint-Jans-Molenbeek

Waar in Brussel het goedkoopste voetbal te zien zal zijn valt af te wachten, maar als toeschouwer betaal je in Molenbeek alvast het minste voor een abonnement. Bij RWDM tel je tussen de 175 en 250 euro neer en ook hier krijgen min 21-jarigen 35 procent korting en betaal je voor een kinderabonnement (onder de 12 jaar) de helft minder.

Waar voor je geld?

Komend seizoen treden er weer 16 ploegen aan in de hoogste voetbalklasse. Die bestaat uit een reguliere fase met voor elke ploeg 15 thuiswedstrijden. Na dertig speeldagen strijden de eerste zes teams in de Champions’ play-offs voor de titel. Daarin spelen ze 5 thuismatchen. Ook in Play-off II zijn er 5 thuiswedstrijden. De laatste vier ploegen van de reguliere competitie werken elk drie thuismatchen af. Duimen dus dat de ploeg van jouw abonnement geen play-downs speelt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Sint-Gillis, Sint-Jans-Molenbeek, Vorst, Sport, Jupiler Pro League, abonnement

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni