Mannen niet welkom bij Univers'elles

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
07/06/2011
Sporten is niet voor alle Brusselse vrouwen vanzelfsprekend. Univers’elles biedt aangepaste lessen en een kader waarin vrouwen zichzelf kunnen zijn.

"Ik voelde echt dat hier behoefte aan was," vertelt Barbara Altruy (36), de oprichtster van Univers'elles. "Als fitnesslerares merkte ik al snel dat sommige vrouwen geen toegang hebben tot sport. Moslimvrouwen, bijvoorbeeld. De man wil niet, of het is te duur, of te ver, noem maar op. Daar wou ik iets aan doen."

Net toen Altruy met haar vzw begon, lanceerde staatssecretaris Emir Kir (PS), in de Franse gemeenschapscommissie Cocof bevoegd voor Sport, het project Sport au féminin, waarmee hij alle vrouwen sport wou aanbieden. "Onze vzw paste perfect in Kirs project en we krijgen sinds ons begin dan ook subsidies. Vandaag bieden we twaalf à dertien lessen per week aan, verdeeld over sportzalen in vijf gemeenten. En op zondag huren we een sportzaal af waarin al de nodige fitnessmachines staan. Een les kost anderhalve tot drie euro: we proberen de drempel zo laag mogelijk te maken. Een keer per maand organiseren we daarbovenop ook nog een activiteit waarin we een sport ontdekken. Dat kan zowel volleybal of baseball als klimmen zijn."

Ongeveer driehonderd vrouwen nemen deel aan de lessen van Univers'elles, vrouwen van alle horizonten en uit verschillende Brusselse wijken. "Sinds het begin van de vzw is ons doelpubliek gediversifieerd. Je vindt er zowel Belgen als niet-Belgen, werkende vrouwen als vrouwen aan de haard. Behalve een sportles is het voor hen ook een kans tot ontmoeting."

Univers'elles draait helemaal rond de vrouw. Mannen komen er niet in, op bijvoorbeeld een incidentele lesgever tai chi na. Het zorgt ervoor dat de vrouwen zichzelf kunnen zijn. "We zijn nu vijf jaar bezig en ik voel wel een verandering. In het begin zijn sommige vrouwen heel timide, na verloop van tijd zie je ze loskomen, ze worden zekerder van zichzelf. We hebben vrij spectaculaire resultaten. Sommige leerlingen namen bijvoorbeeld antistresspillen, maar sinds ze de lessen volgen, zijn ze daarmee gestopt. Zulke resultaten motiveren ons."

De aangeboden sporten zijn dezelfde als die in een fitnesszaal. De lessen zumba of step worden ook door gekwalificeerde lesgeefsters gegeven, maar wel aangepast aan het publiek, dames van alle leeftijden. "Tijdens de les wordt er gesport; voor lachen en babbelen is er achteraf genoeg tijd."

Univers'elles heeft nog heel wat plannen. "We willen meer subsidies binnenhalen om in al de negentien gemeenten lessen te kunnen organiseren. En elk jaar proberen we één les aan ons aanbod toe te voegen. Onze droom is een sportief en cultureel centrum voor vrouwen met plaats voor allerhande activiteiten, ook bijvoorbeeld interculturele. Maar dat is toekomstmuziek. Voorlopig proberen we rustig verder te groeien."
--------------------
Meer op de Facebook-pagina van de vzw (zoekopdracht: 'asbl Univers'elles')

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni