Marc Coudron wil Belgische hockeybond naar hoog niveau tillen

Tim Schoonjans
13/11/2009
358 selecties voor de Belgische hockeyploeg, twee wereldkampioenschappen en vijf Europese kampioenschappen: Marc Coudron (40) heeft Belgische hockeygeschiedenis geschreven als speler, en doet dat nu als voorzitter van de bond. Samen met de ploeg om zich heen bouwt hij het Belgische hockey gestaag uit.

'Z owel mijn vader, moeder, broer en zus als ikzelf hebben met de Belgische hockeyploeg minstens één wereldkampioenschap gespeeld," vertelt Coudron. "Hockey is nu wel een familiesport, maar dit is toch wel uniek."

Coudron speelde zowat heel zijn carrière bij White Star Evere. Hij werd met de club in 1996 kampioen; in de zaal werd hij acht keer kampioen, en hij won twee Belgische bekers. Ook Europees liet Evere van zich horen. Het speelde zowel outdoor als indoor een paar Europese bekers, met een hoogtepunt in 1992. "Toen speelden we een vijftal dagen lang een toernooi onder de bekerwinnaars. We zijn er toch mooi derde geworden. Dat was een klein wonder."

Over een carrière van zeventien jaar verzamelde de Brusselaar 358 selecties met de nationale ploeg, waardoor hij Belgisch recordhouder is. Van Australië tot Chili en Maleisië, Coudron reisde de wereld rond. "Ik heb twee WK's, vijf EK's en vier keer een kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen gespeeld. Voor dat laatste heb ik me nooit kunnen kwalificeren, en dat is nog altijd een grote ontgoocheling."

In 2004 speelde België het kwalificatietoernooi in Madrid. Dat werd overschaduwd door de vreselijke bomaanslagen op 11 maart. "Ik hoorde 's morgens sirenes en had kort op tv gezien dat er iets aan de hand was. Maar ik was heel gefocust. We speelden tegen Engeland en verloren met 2-1. Na de partij vertelde een journalist me wat er precies gebeurd was. Op dat moment is heel die wedstrijd zinloos. Het is surrealistisch."

Topper
Coudron was zeven jaar lang kapitein van de nationale ploeg. Hij was een topper, wat hem onder andere een selectie voor het wereld- en het Europees elftal opleverde. Maar: "Op mijn 34ste heb ik besloten te stoppen. De jonge spelers werden steeds sterker en ik begon mijn leeftijd te voelen. Sinds vorig jaar speel ik bij de junior veteranen, voor het plezier."

Na zijn hockeycarrière zorgde hij wat voor sponsoring van de nationale ploeg, op kleine schaal. Tot de vicevoorzitter van de bond hem op de man af vroeg waarom hij geen voorzitter werd. "In 2005 heb ik besloten het te doen. Ik ben nu in juni aan mijn tweede mandaat begonnen."

Het niveau van het Belgische hockey is de laatste tien jaar sterk gestegen. Coudron wil de sport naar een nog hoger niveau tillen. "Toen ik begon, had ik het geluk dat ik goed omringd was. De Nederlander Bert Wentink is bijvoorbeeld high performance manager , om het met een mooie naam te zeggen. Hij 'beheert' het top­hockey in België en controleert alles wat met de nationale ploeg te maken heeft, dus ook de jeugdploegen, en zowel dames als heren. De toenmalige secretaris-generaal kende ook al de knepen van het vak en heeft me flink geholpen."

"Voor ik voorzitter werd, waren de min-zestienjarigen Europees kampioen geworden. Het BOIC heeft toen veel geld gegeven. Door dat alles konden we de bond professioneel uitbouwen. De secretaris-generaal werkt nu bijvoorbeeld voltijds. Nu komen de meisjes aan de beurt. De structuur wordt steeds professioneler, en dat is belangrijk voor de ontwikkeling van ons hockey."

Schaapachtig
Iedereen bij de bond heeft hetzelfde doel. Coudron staat open voor kritiek en wil het hockey uitbouwen en ontwikkelen. "Ik wil geen schapen achter mij. Ik wil niet alleen beheren. Iedereen mag zijn mening ventileren. Natuurlijk hebben we een visie, maar die gaat breed. We moeten samenwerken om vooruit te komen, een goede structuur neerzetten en langzamerhand groeien. Op administratief vlak willen we schaven aan de dienstverlening aan de clubs. En ook op het gebied van marketing, pers en sponsors kan het beter. Dat is essentieel voor de toekomst van het hockey."

Maar het belangrijkste is natuurlijk de kwaliteit van de Belgische spelers. Dat talent moet zich nu bewijzen. Coudron is razend ambitieus. "Voor de nationale ploegen willen we ons kwalificeren voor het WK bij de dames en heren. We waren deze zomer ook Europees kampioen bij de min-achttienjarigen jongens. Om de twee à drie jaar wil ik dat we Europees kampioen worden in een van de categorieën. En dat kan, we hebben een gezonde structuur met veel talent."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni