Damesrugby nationale ploeg

Margaux Stévins strijdt met Belsevens voor olympisch ticket

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
08/07/2015

Rugby Sevens ligt de Belgen. Dat bewijzen zowel onze mannen- als vrouwenploeg, die volgende week aan een kwalificatiewedstrijd voor de Olympische Spelen deelnemen. Margaux Stévins (22) won vorige maand het Europees kampioenschap in divisie A met de dames en durft te dromen van Rio. “Daar gaat rugby sevens ontploffen.”

‘R ugby Sevens is echt wel mijn ding,” aldus Stévins. “De grootte van het veld is niet verschillend, maar je speelt het wel maar met zeven spelers per ploeg. Dat wil zeggen dat er veel meer ruimte is, dat er meer één-op-één duels zijn en dat er meer gescoord wordt. Het is spectaculairder dan klassieke rugby. Elke fout is fataal. Mis je een pas of een tackle, dan mag je er zeker van zijn dat de tegenpartij gevaarlijk zal zijn. Een match is dan ook nooit gespeeld, zelfs al sta je 30-0 achter.”

Aangezien het in België moeilijk anders kan, is het in de klassieke rugbyvorm dat Stévins er aan begon. Dat deed ze in 2008, toen ze met een groepje vriendinnen ging testen bij een nieuwe ploeg in Charleroi, vanwaar ze afkomstig is. Het stond haar aan, ze kreeg de microbe te pakken en via goede prestaties op testdagen behoorde ze een jaar later al tot de nationale ploeg. “Ik ben zeer perfectionistisch. Mede daarom trok ik in 2010 naar rugbyclub Bosvoorde, waar het niveau hoger ligt. Het was ook praktischer, aangezien ik ondertussen met mijn studies Kinesitherapie aan de ULB (Université Libre de Bruxelles, red.) was begonnen.”

“Aanvankelijk wou ik me niet te veel opdringen binnen de ploeg, omdat ik nog jong was en nog niet over veel ervaring beschikte. Maar mijn ploegmaats hebben me snel aangespoord om dat net wel te doen. Dat is ook nodig in mijn positie als demi de mêlée en, sinds dit seizoen, demi d’ouverture . Ik verdeel namelijk het spel. Mijn spelinzicht – weten wat wanneer te doen – en snelle passes zijn mijn troeven. Ik bepaal het ritme van het spel.”

Machtige Schotten
Stévins heeft een specifiek profiel en is als bepalende pion belangrijk voor een ploeg. Dat hebben de trainers van onze nationale ploegen snel opgemerkt. Ook de BelSevens, onze nationale rugby sevens ploeg. “Eigenlijk spelen de meisjes van de BelSevens ook bij de klassieke nationale ploeg, aangezien er in België nog niet zoveel speelsters zijn. Al zie ik wel een verbetering, zowel qua niveau als aantal speelsters.”

“Het is bij de nationale ploeg dat ik sevens heb ontdekt. In België bestaat er spijtig genoeg nog geen competitie van, dus kan ik het enkel met de nationale en universitaire ploeg beoefenen. Met die universitaire ploeg heb ik al twee universiades meegemaakt. In Frankrijk zijn we vijfde geëindigd en in Brazilië zesde. We hebben op die tornooien toplanden als Spanje en Canada geklopt. Bijna heel onze ploeg bestaat bijvoorbeeld uit meisjes van de nationale ploeg.”

Buiten de zomermaanden staan voor de BelSevens geen competities op het programma, dus is het wedstrijdprogramma van Stévins in die periode ‘beperkt’ tot matchen met Bosvoorde en de Zwarte Duivelinnen. Ook met hen laat ze goede resultaten optekenen, maar haar hart ligt toch vooral bij sevens. De overgang van de ene naar de andere rugbyvariant is niet altijd evident.

“Van vijftien naar zeven is gemakkelijk, maar omgekeerd vind ik het een beetje frustrerend. Pas op, ik vind rugby met vijftien leuk, hé. Maar eens ik in sevens zit, wil ik niet dat het eindigt. We blijven wel heel het jaar door trainen, telkens op maandag, op de velden van Kituro in Schaarbeek. In december hopen we in Qatar aan een hoog aangeschreven sevenstornooi deel te nemen.”

Het weekprogramma van de ULB-studente overstijgt dat van de gemiddelde sporter. Naast de maandagtraining met de BelSevens traint ze nog twee keer met Bosvoorde, heeft ze twee fitnesstrainingen en speelt ze ’s weekends haar match. “Passie en de unieke emoties die sport opwekken,” dat zijn haar drijfveren. Die loodsen Stévins en haar ploegmaats stilaan naar de top.

“Twee jaar geleden hebben we in Praag het Europees kampioenschap in divisie A gewonnen, waardoor we naar de Women Grand Prix Series promoveerden, de Europese top twaalf. De Series bestaan uit twee manches, waarin we vorig jaar telkens als achtste zijn geëindigd. Het leverde ons uiteindelijk een elfde plaats op in de rangschikking, waardoor we normaal gezien onze plaats moesten behouden. Tot dan toe zakte alleen de laatste. Maar ineens werd besloten dat er twee ploegen zakten en twee stegen. Dat zou onder druk zijn geweest van het in de rugbywereld machtige Schotland. Ik ken er het fijne niet van, maar het was wel zeer frustrerend.”

Ontdekking van Rio
De BelSevens begonnen dan ook met het gevoel dat hen onrecht was aangedaan aan de enige manche van divisie A, die afgelopen maand werd afgewerkt in het Litouwse Kaunas. De puntjes werden er op de i gezet. “We hebben er beheerst gespeeld en hebben de druk die we ons oplegden goed gecontroleerd. We wilden tonen dat onze plaats bij de top twaalf was en zijn daarin geslaagd.”

“In tegenstelling tot de vele emoties waarmee we onze eerste Europese titel in divisie A hebben gevierd, waren we deze keer gewoon echt tevreden, want we hoorden een divisie hoger te spelen.”

Dankzij de overwinning hebben de dames zich eveneens geplaatst voor een kwalificatietornooi voor de Olympische Spelen, dat op 18 en 19 juli plaatsvindt in Lissabon. De winnaar heeft zijn ticket voor Rio meteen beet, de drie landen die volgen mogen later herkansen tijdens een mondiaal kwalificatietornooi.

“We hebben het tornooi voorbereid met een stage van een week in Frankrijk, samen met de heren. Ook zij spelen voor hun Olympisch ticket. Beide ploegen hebben veel te danken aan trainer Nicolas Leroux.”

“Er zullen toplanden als Spanje en Rusland deelnemen, maar hoe meer ik er over nadenk, hoe meer ik er van overtuigd ben dat een Olympisch ticket behalen mogelijk is. Nogmaals: in rugby sevens is alles mogelijk. Een match is nooit gedaan, dus gaan we er voluit voor. Voor sommige meisjes is het ook de laatste kans om aan de Olympische Spelen deel te nemen. Ik hoop nog in aanmerking te komen voor de Spelen van 2020, die in Tokio plaatsvinden. Tegen dan zal sevens nog groter zijn dan vandaag. Want eens de mensen het in Rio ontdekken, zullen ze er weg van zijn. Het gaat er ontploffen.”

-------------------------------------

Op de knieën

Rugby sevens is geen sport voor doetjes. De contacten zijn uiteraard stevig, maar de sport is ook zeer intensief en explosief. "Er zijn matchen waarbij we bij manier van spreken van het veld kruipen," vertelt Stévins. "Het is zeer zwaar, het vraagt veel van je. We moeten zeer goed opwarmen om blessures te voorkomen. Tijdens een tornooi warmen we voor de eerste match veertig minuten op, voor de tweede een half uur en voor de derde twintig minuten. Het is fysiek zeer veeleisend, maar het is allemaal de moeite waard."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni