Meer dan 33.000 deelnemers voor 20 kilometer door Brussel

© BRUZZ
| Start en aankomst liggen in het Jubelpark.

De 20 kilometer door Brussel kan zondag terugblikken op een geslaagde 42ste editie. Er waren meer dan 33.000 deelnemers, onder wie ongeveer 4.000 wandelaars en 1.000 handisporters. Er waren 137 nationaliteiten vertegenwoordigd.

Het vertrek van de 20 kilometer door Brussel was in het Jubelpark, waar de deelnemers in vijf golven aan hun tocht door de hoofdstad begonnen. Verscheidene politici mochten het startschot geven voor een golf, onder wie Brussels burgemeester Philippe Close en voorzitster van het Europees Parlement Roberta Metsola. Koningin Mathilde nam deel bij de wandelaars, haar zoon prins Emmanuel liep de 20 kilometer.

Het Rode Kruis moest 299 keer tussenkomen, voornamelijk voor kleine verwondingen, zoals blaren op de voeten. Vier mensen moesten wel naar het ziekenhuis voor meer complete verzorging.

In de marge van het evenement was er op de site van het Jubelpark een actie van Greenpeace. De milieuorganisatie hekelde de sponsoring door TotalEnergies van de 20 kilometer door Brussel. Elk jaar schuift de energiemultinational de organisatie een cheque van 50.000 euro toe. Aan de gebouwen aan de aankomstlijn ontrolden de activisten twee grote spandoeken met de boodschap: "Congrats runners, you did it! Next year without toxic sponsor TotalEnergies?".

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?