'Met een koersfiets moet je de stad uit'

Francis Marissens
© Brussel Deze Week
04/04/2010
Nu het wielerseizoen weer hoogdagen beleeft, zwermen ook de wielertoeristen weer uit, individueel of in groep. En Brussel mag dan nog lang geen fietsstad zijn, ook hier wordt de fiets van stal gehaald. Bij CycloToerist Basiliek zelfs het hele jaar door.

"Inderdaad, van 1 januari tot 31 december," zegt CTB-sportverantwoordelijke Pascal Libens (38). "Met de club trekken we er meestal in het weekend op uit. Al gaan we stilaan 'breder'. Er zijn heel wat leden die ook op dinsdag en donderdag samenkomen en in het zadel springen. Oudere mensen of bruggepensioneerden, of gewoon mensen die vrij hebben."

"Onze club telt een tachtigtal leden, van wie 64 actieve. Ze kunnen terecht in drie groepen: de Allegro's, de Moderato's en de Relax'en. De ene groep rijdt al wat sneller en langer dan de andere, maar we maken er geen competitie van. Neem nu de A's: we leggen ritten van vijftig tot zeventig kilometer af tijdens het winterseizoen; in de zomer deint dat weleens uit tot boven de honderd. De leeftijd hier varieert van zestien tot zestig jaar. En geloof maar niet dat de ouderen onderdoen voor de jongeren. Walter De Nil bijvoorbeeld is 74 en is al sinds de jaren 1950 CTB'er. In september viert deze club overigens haar zestigste verjaardag."

"We zijn bovenal een familieclub en dat willen we zo houden. CTB is de grootste toeristenclub van Brussel. Het clubleven in de grootstad heeft het niet makkelijk, de ondersteuning is minimaal. Als je met een koersfiets op pad wilt, moet je bijna automatisch de stad uit. Met een mountainbike kun je wel nog aan de slag."

Libens is een fervent fietser. Twee- tot driemaal per week traint hij individueel, in het weekend kiest hij voor een clubuitstap. "Van arbeider tot kaderlid, van student tot gepensioneerde, vrouwen en mannen, Frans- en Nederlandstaligen onder elkaar: dat we zo divers zijn, maakt het extra boeiend. Zelf was ik een basketter, maar ik kreeg problemen met de rug en dus ben ik zeven jaar geleden beginnen te fietsen. Samen met wat vrienden op de mountainbike. Tot we tot de vaststelling kwamen dat we meer op asfalt dan op boswegen reden en we dus evengoed de stap naar de koersfiets konden zetten. Ik heb het me nog geen moment beklaagd."

:: Koninklijke CycloToerist Basiliek heeft Café Nelson als vaste uitvalsbasis. Meer info op www.cyclotouriste-basilique.be/nl/ of 0496-59.69.62 (na 18 uur)

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ganshoren, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni