Marc Coucke, voorzitter RSC Anderlecht
© PhotoNews

Miljoenenverlies doet Anderlecht niet van koers veranderen

TDN
© Belga - BRUZZ
24/10/2019
Updated: 24/10/2019 12.39u

Royal Sporting Club Anderlecht NV heeft vorig seizoen een boekhoudkundig verlies geleden van 27 miljoen euro. Het mislopen van de Champions League, de trainerssaga en de veel te grote spelerskern liggen aan de basis van het miljoenenverlies van RSCA.

Dat schrijft de krant Het Laatste Nieuws donderdag.

De cijfers voor het boekjaar 2018-2019 zijn nog niet neergelegd en dus niet officieel, maar RSC Anderlecht gaat straks diep in het rood. Ook al moeten bedrijfsrevisoren zich nog over de jaarbalans buigen, er is sowieso sprake van een financieel verlies tot 27 miljoen euro. Een seizoen eerder (2017-2018), het seizoen waarin Marc Coucke de club overnam, bedroeg het verlies 6,3 miljoen euro.

Geen Europese vetpotten

De slechte cijfers verrassen RSCA niet. Het doel heiligt de middelen, klinkt het op Neerpede. Aan de operationele exploitatie van paars-wit ligt het niet. Al wordt ook hier 4 miljoen euro verlies geleden, dat bedrag verdwijnt in het niets bij andere posten. Vooral de grote spelerskern weegt zwaar door in de negatieve balans.

Sportief loopt Anderlecht de voorbije seizoen de vetpotten van de Europese competities mis. In het seizoen 2017-2018 streek RSCA nog de miljoenen van de Champions League op. Het seizoen daarop speelden de Brusselaars in de Europa League. Dat scheelt al snel 15 miljoen euro in de financiële boeken. Deze jaargang is er zelfs geen Europees voetbal te zien in het Astridpark.

Hein Vanhaezebrouck en zijn assisent-trainer Karim Belhocine werkten voor Anderlecht ook al samen bij KV Kortrijk
© PhotoNews | De ontslagvergoeding voor Hein Vanhaezebrouck en Karim Belhocine wegen nog door.

Tweede zware verliespost voor de recordkampioen zijn de vele ­trainersontslagen. ­Anderlecht betaalde vorig seizoen liefst vier hoofdtrainers uit. René Weiler, Hein Vanhaezebrouck, Fred Rutten en Karim Belhocine hadden nog recht op een opstapvergoeding. Voeg daar ook maar het ontslag van Luc Devroe als sportief directeur aan toe en je komt uit op een miljoenenbedrag.

Tot slot kampt RSC Anderlecht met een enorm grote en vooral dure spelerskern. Aan de basis liggen een aantal mislukte transfers uit het tijdperk-Devroe, met Musona en Milic als voornaamste namen. Daarnaast erfde Coucke ook spelers als Kums die zwaar op de loonlast weegden. Met vers kapitaal werd verder geïnvesteerd in de uitbouw van de spelerskern, waardoor die nog groter werd.

Toptalenten houden

Paars-wit probeerde de overbodige spelers wel te verkopen, maar dat proces duurt langer dan verwacht. Het lukte met Santini (5 miljoen) en Bornauw (8 miljoen). Spelers als Kums, Delcroix, Sa, Dauda, Milic, Sanneh, Vranjes, Lawrence en Nkaka werden verhuurd in de hoop ze later met meerwaarde van de hand te doen.

RSCA weet ook dat de ruime kern een zware verliespost zal blijven. De lonen van Kompany, Nasri en Chadli of het ontslag van Frank Arnesen zijn in het vorige boekjaar (afgesloten op 30 juni 2019) niet bijgeteld. Maar tegelijk weigert de club ook zijn toptalenten, zoals Verschaeren en Lokonga, van de hand te doen. Een bewuste keuze, waardoor financieel verlies een noodzakelijk kwaad is.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Sport, RSC Anderlecht

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni