Minder volk op De Bretel, meer volk op De Gordel

© tvbrussel
05/09/2010
Slechts een tweehonderdtal mensen namen zondagmorgen deel aan De Bretel, een wandel- en fietstocht door de Brusselse gemeenten en faciliteitengemeenten. De organisatoren van De Gordel hadden meer geluk, met meer dan 80.000 deelnemers, of zo'n 12.000 meer dan vorig jaar.

Aan het goede weer kan het niet gelegen hebben. Toch daagden niet meer dan 250 deelnemers op aan de start van de derde editie van De Bretel. Het Franstalige broertje van De Gordel roept op tot integratie tussen Brussel en de Rand.

De fietstocht van 35 kilometer vertrok aan het Fallonstadion in Sint-Lambrechts-Woluwe en ging langs enkele Brusselse en Vlaamse gemeenten in de Rand.

In deze communautair woelige tijden mocht de onvermijdelijke Olivier Mangain (FDF) niet ontbreken en ook twee van de drie niet-benoemde burgemeesters van de faciliteitengemeenten waren op het appel.

Ondanks de lauwe opkomst, laat de organisatie achter De Bretel weten dat het evenement volgend jaar zeker opnieuw georganiseerd wordt.

De Gordel

Even verderop in de Vlaamse faciliteitengemeente Kraainem fietsten en wandelden de Gordelaars. Het fiets- en wandelevenement dat het Vlaamse karakter van de Rand benadrukt, vierde zijn 30ste verjaardag met meer deelnemers dan vorig jaar.

"Alle elementen om er een succeseditie van te maken waren vervuld," zegt Albert Gryseels van Bloso. "Het politieke klimaat, een topaffiche van vedetten, goede promotie en prachtig weer."

De politieke problemen maakten de deelname van veel Vlamingen nog extra symbolisch. De sportieve evenementen waren dan ook meer dan ooit communautair geladen. Dat leidde ook tot iets meer sabotageacties dan andere jaren. Op verschillende plaatsen lagen er spijkers op de weg of waren de wegwijzers weggehaald.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Lambrechts-Woluwe , Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni