Misschien gedeelde exploitatie Nereus-zwembad

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
07/10/2005
Het gemeentebestuur van Ganshoren is van plan om een studie te laten verrichten naar de mogelijkheden van samenwerking met andere gemeenten om het gemeentelijke zwembad Nereus te exploiteren.

Nereus, gebouwd in 1971, is al ruim drie jaar dicht. Het werd in 2002 gesloten toen duidelijk werd dat er instortingsgevaar bestond in de kleedkamers. Maar behalve aan de kleedkamers waren er nog andere herstellingen noodzakelijk, zo bleek uit het technisch dossier.

Alles tezamen zouden die anderhalf miljoen euro kosten. Omdat de gemeente dat bedrag niet kon betalen, zocht ze naar andere mogelijkheden: subsidies van het Gewest, steun van andere gemeenten die ook van het zwembad gebruikmaken. Omdat er niet echt schot in de zaak kwam, besloot het gemeentebestuur vorig jaar een studie te laten verrichten naar de toekomstmogelijkheden van het zwembad, waarbij ook zou worden nagegaan of samenwerking met de privésector een oplossing zou bieden.

Vorige maand stelde de Brusselse regering zeven miljoen euro ter beschikking voor het opknappen van zes Brusselse zwembaden, waaronder Nereus. Het geld is afkomstig van Beliris, het samenwerkingsakkoord tussen het Brussels Gewest en de federale overheid. Hoewel minister Didier Reynders (MR) deze beslissing inmiddels geblokkeerd heeft, omdat de zwembaden bijna allemaal in PS-gemeenten liggen, gaat burgemeester Michèle Carthé (PS) er toch nog steeds van uit dat Nereus volledig hersteld zal kunnen worden met geld van Beliris. Daarom heeft ze de toekomststudie ook afgelast.

In de plaats daarvan komt een andere studie, die betrekking heeft op de exploitatie. De exploitatiekosten van Nereus bedragen jaarlijks zo'n 250.000 euro. Ganshoren wil die niet meer alleen dragen. Daarom komt er nu een onderzoek naar mogelijke samenwerking met omliggende gemeenten. Die studie zal voor tachtig procent betaald worden door het gewest. De Brusselse regering trok vorige week immers 150.000 euro uit om gezamenlijke projecten van Brusselse gemeenten die leiden tot kostenbesparingen te subsidiëren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni