Molenbeek ontdekt rugby

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
05/08/2015

Sporting Union Brussels wil de open ruimtes op de Brusselse rugbykaart inkleuren. Het heeft sinds kort een werking in Molenbeek en zou graag uitbreiden naar Sint-Gillis. “Er is meer dan voetbal en vechtsporten.”

“Waarom zou ik geen rugbyschool oprichten,” vroeg Soufiane Cridi zich een tijdje geleden af. De Fransman verhuisde een vijftal jaar geleden naar Brussel en wou een vervolg breien aan zijn spelerscarrière. Onlangs richtte hij Sporting Union Brussels op.
“Je hebt drie afdelingen binnen de club: de jeugdwerking tot twaalf jaar, de klassieke rugbyploeg met vijftien en de Rugby League ploeg, een variant die met dertien wordt gespeeld,” legt Cridi uit. “Dat laatste is vrij uniek in België, het wordt hier volgens mij amper aangeboden. Rugby League is een rugbyvorm die neigt naar rugby sevens en dus de nadruk legt op de fysieke inspanning. Het heeft andere regels dan het klassieke rugby.”

“Momenteel hebben we een honderdtal geïnteresseerde spelers, maar aangezien de club in de loop van afgelopen seizoen is ontstaan, zullen we pas in september echt van start gaan. We zullen wekelijks twee keer trainen, op woensdag en vrijdag, in het Sippelbergcomplex. Zowel de jongeren, de volwassenen als de dames. Ook zij hebben een afdeling binnen de club.”

Het is geen toeval dat Cridi Sporting Union Brussels heeft opgericht in Molenbeek en later graag zou uitbreiden naar Sint-Gillis. Rugby is er volgens hem te weinig gekend. “Ik wil de sport er ontwikkelen, de jeugd tonen dat er meer is dan voetbal en vechtsporten. Het zijn gemeentes met heel wat jongeren, die volgens mij geniet kunnen hebben van de waarden van rugby.”

Professionele ploeg
De initiatiefnemer heeft afgelopen schooljaar verschillende scholen bezocht om zijn werking voor te stellen aan de leerlingen, en merkte heel wat interesse. Hij droomt zelfs van een scholencompetitie. “Ik heb nog heel wat plannen. Op termijn wil ik in Sint-Gillis een filiaal oprichten van onze club. Ik hoop ook dat er andere Rugby League ploegen worden opgericht, zodat we ook daarin aan competitie kunnen doen. En waarom geen professionele ploeg oprichten?”

“Maar laat ons eerst de machine goed op de rails krijgen. Op 22 augustus organiseren we alvast een tornooi in het Sippelbergcomplex om onze werking nog wat meer bekendheid te geven. En in september gaan we echt van start.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni