Molenbeekse wandelclub trekt naar het Laarbeekbos

De leden van de Molenbeekse Wandelclub trekken op zondag 13 februari de stapschoenen aan voor een wandeling in het Laarbeekbos. Na de zeven kilometer lange tocht brengen ze een bezoekje aan Café Le Nelson voor de al even belangrijke après-promenade.

De Molenbeekse Wandelclub trekt er al sinds 1977 elke maand op uit. Meestal ligt de bestemming buiten Brussel; dit jaar is er bijvoorbeeld een wandeltocht uitgestippeld in het Waals-Brabantse La Roche. Maar men laat het Brusselse groen zeker niet links liggen. Vorig jaar stond een wandeling aan de rand van Molenbeek en Berchem op het programma en nu zondag is het Laarbeekbos in Ganshoren de trekpleister.

De club heeft 65 leden, voornamelijk senioren, die allemaal Nederlandstalig zijn. Elke maand stippelt een lid van de club een wandeling uit, eventueel begeleid met hier en daar een woordje uitleg over de verschillende bezienswaardigheden. Een taak die soms niet geheel zonder gevaar is, vooral als het een bospaadje betreft dat bij nat weer al snel een onbewandelbare modderpoel wordt. Maar ook op andere gidsen wordt weleens een beroep gedaan. Zo leidde de commissaris van Maaseik de Club vorig jaar door zijn gemeente rond.

In de winter duren de wandelingen ongeveer twee uur en bedraagt de afstand om en bij de acht kilometer. "We wandelen altijd in een rustig tempo van ongeveer vier kilometer per uur. Het moet boven alles gezellig blijven en dus nemen we onze tijd," zegt voorzitter Raphaël De Smet. Vanaf april trekt de club er een hele dag op uit om een parcours van twintig tot vijfentwintig kilometer af te leggen. "Maar niemand is verplicht om alle kilometers te stappen. We zorgen er altijd voor dat er alternatieven zijn voor de leden die de tocht niet helemaal willen uitwandelen."

De meeste leden zijn al over de zestig en er zijn er zelfs een paar die de tachtig al voorbij zijn. "Voor hen zijn de wandelingen een ideale manier om de conditie en de sociale contacten te onderhouden," zegt De Smet.
Niet alleen de wandeling, maar ook het cafébezoek erna wordt door de club hoog in het vaandel gedragen. "Het is altijd leuk om na een fikse tocht een pintje of een kop koffie te drinken en eens bij te praten," zegt de voorzitter.

De Molenbeekse Wandelclub spreekt nu zondag 13/2 om kwart over een af bij metro Ossegem. Wie er bij wil zijn, kan zondag gerust de sfeer komen opsnuiven. Om de volgende wandeltochten te kunnen meestappen wordt een bijdrage van 6,5 euro gevraagd.

:: Meer info: Raphaël De Smet, 02-411 92 12

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?