Motor Union Brussels: Een hechte groep individualisten

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
22/08/2011
In de stad rijden bestuurders rond die zich piloot wanen. Een illusie. De échte zitten bij Motor Union Brussels.

"De club heette Motor Union Saint-Josse," legt voorzitter John Lingier (53) uit, "maar toen ik het roer zes jaar geleden overnam, hebben we dat veranderd naar Motor Union Brussels. Dat klinkt toch beter. We hebben ook de Brusselse iris in ons logo opgenomen."

"Bij ons vind je zowat alle disciplines van de automobielsport. Binnenkort begint een zevenjarige bij ons met karting, de voorkamer van de Formule 1. Sommigen hebben dan ook de ambitie om de Formule 1 te halen, of in de rallywereld door te breken. Maar onze specia­liteit zijn de klimwedstrijden: racen op de openbare weg op een bergachtig parcours van twee tot vijf kilometer. Heel wat piloten bijten hun tanden stuk op klimwedstrijden: het kleinste tijdverlies betaal je cash." De meeste klimwedstrijden vinden plaats in Wallonië: ze zijn er een specialiteit. Maar de Brusselaars laten zich gelden: "Onze Jelle De Coninck wordt dit seizoen wellicht Belgisch kampioen."

Motor Union Brussels is een van de drie automobielclubs in de hoofdstad en telt een twintigtal piloten. Tot de renstal toetreden is noodzakelijk als je autosport wilt beoefenen. "Na de aansluiting moet je je licentie halen en dan gaan wij je zo goed mogelijk omkaderen. Dat houdt ook in dat we je aan het juiste materiaal en de beste trainers helpen. Een auto heb je al vanaf 2.500 euro. Met drie-, vierduizend euro kun je je al goed amuseren."

Een renstal is wat te vergelijken met een wielerploeg: iedereen traint in zijn eentje en ziet elkaar vooral tijdens de wedstrijden. Die zijn overigens meteen zowat de enige mogelijkheid tot training: doordeweeks zijn de parcours gewone autowegen. "Op een wedstrijddag kan je 's morgens het parcours een paar keer afleggen als training, om na de middag de proef te rijden. Onze piloten zien elkaar niet zoveel, maar er heerst wel een goede teamspirit. Tijdens competities helpen ze elkaar zo nodig met wisselstukken, en we zorgen er ook voor dat we altijd samen eten. Hoewel het een individuele sport is, vormen we een hechte groep."

Meer bij John Lingier op 0477-84.39.96

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni