Nadine Khouzam met Red Panthers naar Olympische Spelen

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
02/07/2012
De Belgische hockeyvrouwen mogen voor het eerst in de geschiedenis naar de Olympische Spelen na hun kwalificatie tegen Ierland. Doelvrouw Nadine Khouzam (22) kijkt vol ongeduld uit naar de start van de Spelen. "Wij komen de groten een beetje ambeteren."

"Ik zit nog altijd op een wolkje, maar de voetjes belanden snel op de grond als ik op het veld of in de fitnesszaal zit te puffen," vertelt een goedlachse Nadine Khouzam. "Op die momenten besef je hoeveel werk en opofferingen die plaats op de Spelen vraagt. Ook naast het veld, want ik heb met examens moeten schuiven (Khouzam studeert voor ingenieur, TS). Maar het is het waard. Voor ons is er niet zoveel veranderd, we werken nog altijd even hard. Maar dat er nu over ons wordt gepraat, is wel leuk."

De hockeymeisjes stonden eind maart in de spotlights toen ze het kwalificatietoernooi in Kontich wonnen. Ze klopten topploegen, en Ierland ging in de finale met 4-1 voor de bijl. Volle tribunes, een pak media-aandacht en de kwalificatie voor de Spelen zorgden voor een ongelooflijke sfeer. "Het was niet onverwachts, want vier jaar geleden hadden we ons al bijna geplaatst voor Peking. Toch hadden we niet gedacht dat het dit jaar zo vlot zou verlopen. Maar goed, nu begint het pas echt. Sinds begin juni trainen we bijna elke dag, en binnenkort vertrekken we op stage naar Duitsland. We hebben er ook al teambuilding in de Ardennen op zitten."

"Ook tijdens het seizoen trainen we wekelijks met de nationale ploeg. Dat zorgt ervoor dat we elkaar goed kennen en een hecht blok vormen. We zijn vriendinnen, niet zomaar collega's. Er heerst een leuke sfeer onder ons."

Het collectief is dan ook het sterke punt van de ploeg. De speelsters vechten voor elkaar en hangen niet af van een of twee sterren. Niemand steekt er echt bovenuit. "Anderzijds hebben we minder ervaring dan de grote landen. Tijdens de voorbereidingswedstrijden trok onze coach zich bijna de haren uit het hoofd toen we nog gingen aanvallen terwijl we een 1-0-voorsprong moesten verdedigden. We moeten ook leren wanneer we wel en niet moeten klagen bij de scheidsrechter."

Het enthousiasme rond de hockeyvrouwen is de afgelopen weken wat bekoeld door de heisa rond de non-kwalificatie van Sofie Gierts. Zij is een topper, maar onder meer door wrijvingen en gedragsproblemen houdt bondscoach Pascal Kina haar uit de selectie. "De coach heeft die beslissing genomen, het is nu zo. Het is jammer, omdat ze een goede speelster is, maar er loopt nog heel wat talent rond in onze ploeg."

In Londen spelen de Red Panthers tegen Nederland, Groot-Brittannië, China, Japan en Zuid-Korea. Na de poulewedstrijden spelen ze tegen de ploeg die op dezelfde plaats is geëindigd in de andere poule, om hun eindplaats te bepalen. "De Aziatische ploegen zijn een grote onbekende omdat we het niet gewoon zijn tegen hen te spelen. We weten niet goed wat we mogen verwachten. Uiteraard hopen we zo hoog mogelijk te eindigen. Als zestiende op de wereldranglijst zijn de verwachtingen niet zo hooggespannen, waardoor we minder druk voelen. Maar dat neemt niet weg dat we gaan om te winnen en om de groten te ambeteren."

Zomerrokje
Ondanks haar jonge leeftijd draait Khouzam al jaren mee aan de Belgische top. Op haar achtste zette ze haar eerste stappen op het veld bij Ukkel Sport. Dat verliet ze vorig seizoen voor Wellington, een hartverscheurende keuze, geforceerd door een degradatie. Het truitje van de nationale seniorenploeg draagt Khouzam al sinds haar zestiende.

"Het loont om in het doel te staan. Doelvrouw zijn is in feite een individuele sport binnen een teamsport. Je kunt het verloop van een match bepalen. Zowel in goede als slechte zin, want iedereen ziet elke fout."

"De schoten komen hard aan. Op sommige plekken ben je minder beschermd, waardoor je regelmatig blauwe plekken oploopt. Het is niet altijd evident om korte rokjes te dragen in de zomer (lacht)."
Tactisch inzicht is een belangrijke kwaliteit, die Khouzam ook gebruikt als trainer van een mannenploeg. Op mentaal vlak heeft ze de laatste tijd grote stappen vooruit gezet. "Ik heb gewerkt met sportpsycholoog Jef Brouwers, en hij heeft ongelooflijk goed werk geleverd. Ik ben iemand die veel voorbereiding nodig heeft om zeker te zijn. Dat moet ik op een bepaald moment voor de match stopzetten. Ik ben heel perfectionistisch en dacht vroeger te veel na, ook op momenten dat de tegenstanders op me af stormden. Je moet beslissingen nemen."

De Spelen ziet Khouzam als een volgende stap naar een mooie toekomst. "Het potentieel in onze ploeg is groot en er staat al een volgende sterke generatie klaar. Ik ben er zeker van dat we een mooie toekomst hebben in het hockey. Voor mezelf zou ik het na mijn studie wel zien zitten om een paar jaar professional te worden. Ik zou graag in Nederland spelen: zij zijn ongelooflijk sterk. Maar laten we de voetjes op de grond houden en eerst iets proberen neer te zetten in Londen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni