Nafi Thiam is de eerste Belgische die erin slaagt haar olympische titel te verlengen.

| Nafi Thiam.

Nafi Thiam verlengt Europese titel ondanks pijntjes: 'Mijn lichaam heeft standgehouden'

AD
© Belga
19/08/2022

Nafi Thiam heeft zich donderdag in München, een dag voor haar 28e verjaardag, voor de tweede keer in haar carrière tot Europees kampioene in de zevenkamp gekroond. De Naamse kende een mindere tweede dag, maar hield stand.

Thiam kwam donderdag in het verspringen niet verder dan 6m08 en een negende plaats. In het speerwerpen wierp ze 48m89, goed voor een vierde plaats. In de afsluitende 800 meter stelde ze de zege veilig met een tijd van 2:17.95.

Na afloop was Thiam vermoeid. "Ik heb echt overal pijntjes", grimaste ze. "Ik was niet honderd procent gerecupereerd van het WK, maar mijn lichaam heeft standgehouden. Iedereen moet recupereren van zo'n competitie, maar hier had ik het extra lastig. Ik had in het hotel zelfs moeite om naar het ontbijt te wandelen."

Tweede Europese titel

"Gisteren ging het heel goed, maar vandaag waren de prestaties een beetje minder. Ik ben tot het uiterste gegaan. Ik ben dan ook erg fier op deze tweede Europese titel. Ik heb nu twee olympische titels, twee wereldtitels en twee Europese titels. En bovendien pak ik drie titels op een jaar tijd."

Thiam had wel erg genoten van de competitie in München. "Ik ben blijven knokken", zei ze. "Ik heb echt alles gegeven, maar ik heb me ook geamuseerd. Daarom was ik ook hier. En ik heb het kunnen doen, in dit prachtige stadion en met het fantastische publiek. Het hoofddoel was altijd Eugene. Hier stond ik meer ontspannen."

Zes jaar aan de top

Thiam kloeg eerder al over de grote druk die ze soms voelt. "Het is niet makkelijk aan de top te staan en alle competities te blijven winnen. Je moet er zo hard voor werken. Ik sta intussen zes jaar aan de top. Prestaties leveren doe je met je lichaam, maar ook met je hoofd."

Ze eindigde positief. "Ik ben erg tevreden van mijn competitie hier, ook van mijn puntenaantal. En het is zeker nog niet voorbij. Op de eerste dag leek ik misschien op weg naar records, maar dat was hier in München nooit een doel. Ik wilde hier natuurlijk mijn titel verdedigen, maar ik was niet bezig met een bepaald puntenaantal."

"Het was ook niet makkelijk met het schema", gaat ze verder. "Het waren ontzettend lange dagen. Dan is een meeting als Götzis meer geschikt. Dat ik de zevenkamp hier kon beëindigen, was al een prestatie op zich met alle pijntjes. Wat ik nu ga doen? Vooral heel goed slapen", glimlachte ze.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni