Nationaal hockeystadion in Ukkel laat op zich wachten

© Uccle Sport via Facebook
| Op deze terreinen hoopt de Belgische hockeyfederatie een nationaal stadion te bouwen.

Het nationaal hockeystadion in Ukkel is nog niet voor morgen. Vorig jaar raakte bekend dat het Brusselse Gewest en Beliris 14 miljoen euro hadden klaarliggen voor de bouw van een nieuw stadion. De precieze locatie daarvoor staat al langer vast, maar het studiebureau dat de plannen moet tekenen, zou pas volgend jaar gekozen worden.

Een nagelnieuw trainingscentrum opende vorig jaar in Wilrijk, maar op een nationaal hockeystadion blijft het wachten. Vorige zomer geraakte bekend dat het Brussels gewest, Beliris en de Belgische hockeyfederatie plannen smeden voor een nieuw stadion op de site van Royal Uccle Sport in Ukkel.

Die locatie wordt vandaag opnieuw bevestigd door Beliris, het federale fonds voor Brussel. “Het stadion zal gebouwd worden op het sportcomplex in de Zwartebeekstraat,” weet woordvoerster Elien De Swaef.

Keuze voor studiebureau in 2023

Op de eerste steenlegging is het evenwel langer wachten dan aanvankelijk gedacht. “Momenteel wordt het programma opgesteld samen met o.a. de gemeente Ukkel en de hockeyfederatie,” vertelt De Swaef. “Dat zou er tegen eind dit jaar moeten zijn. Daarna schrijven we de overheidsopdracht voor het project uit en volgt de keuze voor het studiebureau dat de plannen moet uitwerken.”

De financiering van het project is wel rond. Beliris houdt 7,5 miljoen euro opzij, het Brussels Gewest investeert 6,5 miljoen euro. De hockeybond doet tot slot ook een bijdrage. Het nieuwe stadion zou plaats bieden aan zo’n 5.000 toeschouwers, al moet dat aantal nog bevestigd worden, benadrukt De Swaef.

Als enige top 10-land geen stadion

België is het enige land in de hockey top 10, dat niet over een nationaal stadion beschikt. Tot de bouw van het nieuwe stadion, moeten de Red Lions en de Red Panthers hun wedstrijden elders afwerken.

Totnogtoe speelden de Red Lions hun wedstrijden op het Wilrijkse Plein. Die locatie ombouwen tot nationaal stadion geniet evenwel niet de voorkeur van de Koninklijke Belgische Hockeybond (KBHB). “Brussel is de hoofdstad van België en Europa en heeft het grote voordeel dat het centraal gelegen is,” vertelde Serge Pilet, CEO van de KBHB vorig jaar aan BRUZZ.

WK-kandidatuur 2026 in het gedrang?

Dat ons land niet over een nationaal stadion beschikt, blijkt geen obstakel te zijn voor de gezamenlijke kandidatuur van België en Nederland om het WK hockey 2026 voor mannen en vrouwen te organiseren. " In Waver zijn we momenteel een regionaal stadion aan het bouwen dat tegen de zomer van 2023 af zou moeten zijn,” liet Serge Pilet, CEO van de Belgische hockeybond in juni optekenen bij Sporza.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?