Nemo's Wet Wheels, duikclub voor rolstoelgebruikers

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
02/05/2011
Mensen met een lichamelijke handicap voelen zich als een vis in het water bij duikclub Nemo’s Wet Wheels. De hoge kosten zetten er wel een rem op.

"Een moeder vertelde me eens dat ze nog nooit de benen van haar gehandicapte dochter had zien bewegen," zegt voorzitter Etienne Pijck (62). "Ik heb ze eens meegenomen in het zwembad waar ze dat, hoewel minimaal, voor het eerst zag. Het was een prachtig moment. Daarvoor doe je het."

Pijck is al meer dan dertig jaar duiker. Zes jaar geleden richtte hij mee de Nemo's Wet Wheels op. "Mensen met een mentale handicap kunnen alleen een initiatieles volgen. Wie duikt, moet toch weten waar hij mee bezig is en moet ook een klein examen afleggen. Anders liggen de risico's te hoog."

"We trachten het duiken zo veilig mogelijk te maken. Duikers met een fysieke handicap worden ingedeeld in vier niveaus. De beteren duiken met één begeleider, anderen hebben er twee nodig. We beperken de diepte ook tot vijftien meter. Wie het goed doet, kan wel steeds een niveau verder. Maar het medische speelt een belangrijke rol. De dokter heeft sowieso het laatste woord."

Er moet wel een pak geld samengeraapt worden om te kunnen duiken. "Je moet toch iets van een 1.500 euro neertellen. We lenen wat materiaal uit, maar het grootste deel van het materiaal moet zelf aangekocht worden. Sommige leden leven al van een tegemoetkoming, het is dus niet voor iedereen evident."

De club duikt in het zwembad van Evere, dat volledig is aangepast aan mensen in een rolstoel. Zo is er onder meer een lift aanwezig om hen in het water te laten. "De meeste leden hebben in het dagelijkse leven hulpmiddelen nodig om zich te verplaatsen, maar in het water kunnen ze even alleen voort zonder veel hulp. Dat maakt hen gelukkig, dat zie je."

De enige Brusselse duikclub voor mensen met een fysieke handicap trekt ook regelmatig naar het open water. "Daarvoor gaan we meestal naar de Nekker in Mechelen. Van mei tot eind oktober gaan we daar zeker één keer per week heen."

De club heeft heel wat begeleiders nodig, en die zijn niet zo gemakkelijk te vinden. "We hebben gelukkig nog nooit iemand moeten weigeren wegens een gebrek aan begeleiders. Maar geïnteresseerden zijn altijd welkom."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Evere, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni