| De Belgian Tornados sluiten een fantastisch seizoen af met zilver op het EK, na eerder goud op het WK indoor in Belgrado en brons op het WK outdoor in Eugene te hebben veroverd.

Net geen goud voor Tornados ondanks sterke race, Cheetahs net naast podium

© BRUZZ - Belga
21/08/2022

Op het EK atletiek in München hebben de Belgische 4x400 meter sprinters opnieuw uitstekende prestaties neergezet. Toch was er ook teleurstelling bij de atleten. De Belgian Tornados liepen zaterdag in hun finale naar een zilveren medaille, de Cheetahs misten met een vierde plaats dan weer net het podium.

De Belgische tornado's zijn hun statuut van Europees kampioen op de 4x400 meter kwijt. De Belgische spurters liepen zaterdag op het EK atletiek in München na een knappe race naar een zilveren medaille in 2:59.49. Groot-Brittannië was nipt sneller in 2:59.35. Lopers Alexander Doom, Julien Watrin, Kevin Borlée en Dylan Borlée namen na afloop hun tweede plaats sportief op.

"We hebben het maximum gegeven", opende slotloper Dylan Borlée. "Na de finish was ik een beetje gefrustreerd, omdat ik het gevoel had dat ik Groot-Brittannië nog kon passeren. Het lukte uiteindelijk net niet. Zilver is eigenlijk de foute kleur, maar we sluiten af met een positief gevoel. Het was een fantastisch seizoen."

Mét geblesseerde Kevin Borlée

Kevin Borlée moest in de reeksen van de 400 meter nog opgeven met een lichte spierblessure in de hamstring, maar was fit voor de race. Hij had het als derde loper niet zo makkelijk. "Ik zat niet in de ideale positie en probeerde niet ingesloten te raken", beaamde hij.

"Ik probeerde bij te blijven om Dylan in een goede positie aan de laatste aflossing te laten beginnen. Hij is op dit moment gewoon de snelste en bewees het ook. We hadden kunnen winnen, maar het is net niet deze keer."

Alexander Doom liep als startloper een betere race dan vrijdag in de reeksen. "Het gevoel was veel beter," knikte hij. "Ik denk dat ik gewoon een extra race nodig had. Heel jammer dat we het goud niet pakken."

Ook Julien Watrin gaf aan zich goed te voelen. na zijn zesde plaats in de finale van de 400 meter horden vrijdag. "We wisten dat het niet makkelijk zou worden. Het was een snelle race en we hebben het maximum gegeven. Dylan deed het als slotloper geweldig, maar het mocht net niet zijn. Dat is jammer."

Net geen eremetaal voor Cheetahs

De vrouwenploeg, de Belgian Cheetahs, is er zaterdag op haar beurt net niet in geslaagd om eremetaal te veroveren. In de finale van de 4x400 meter moesten de loopsters vlak voor de finish Nederland, Polen en Groot-Brittannië voor laten gaan. (Lees verder onder de foto)

20220821_EK_ATLETIEK_MUNCHEN_BELGIAN_CHEETAHS

| Slotloopster Camille Laus was na afloop van de finale erg ontgoocheld, en werd daarom getroost door de Tornados.

Met 3:22.12 zetten Cynthia Bolingo, Hanne Claes, Helena Ponette en Camille Laus wel een nieuw Belgisch record op de tabellen. De Cheetahs waren 1.84 sneller dan op 7 augustus vorig jaar op de Spelen in Tokio (3:23.96).

De Belgen leken nochtans lang op medaillekoers. Bolingo gaf het stokje in tweede positie door, Claes zakte naar de vierde plaats, maar een indrukwekkende Ponette ging iedereen voorbij, zodat Laus in eerste positie aan het laatste rondje mocht beginnen. 200 meter lang hield Laus die positie vast, maar tegen het geweld van de slotloopsters van Nederland, Polen en Groot-Brittannië was ze net niet opgewassen.

Ook op het vorige EK, in 2018 in Berlijn, werden de Cheetahs vierde, toen in 3:27.69.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni