Nieuwe fitnessrage crossfit: 'Het werkt verslavend'

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
04/01/2013
Fitness als verslaving: het klinkt ongezond, maar is het zeker niet. De fitnessrage crossfit is een complete work-out die elke les weer verrast. Brussel herbergt de grootste zaal van Europa, en ja, telt ook een paar zwaar verslaafden.

"Crossfit is geïnspireerd op sporten als gewichtheffen, gymnastiek en atletiek," legt Yves Patte (33), trainer bij Crossfit Brussels, uit. "Het is de fitnessdiscipline die het meest compleet wil zijn. Competenties als kracht, uithoudingsvermogen, explosiviteit en coördinatie worden constant ontwikkeld."

De één uur durende crossfitles begint pittig met vijftien à twintig minuten intensieve training waarbij amper gerust wordt: lopen, springen en nog veel meer vermoeiends. Tijdens het tweede deel van de les wordt gewerkt op techniek. "Een les is nooit twee keer dezelfde, zodat het lichaam de oefeningen niet gewoon wordt. Anders zouden de oefeningen na een tijd geen effect meer hebben."

"Als we aan de techniek werken, wordt bijvoorbeeld ook met gewichten gewerkt. Daar worden dus elementen van de klassieke fitness gebruikt, maar niet met het doel om je spieren op te pompen. Met deze lessen win je onder meer aan kracht, snelheid en uithoudingsvermogen. Spierbundels zijn geen doel, maar komen er vanzelf wel bij."

Verschil na een maand
'Je goed voelen' staat dus centraal, de looks veel minder. In de crossfitzaal zijn er dan ook geen spiegels te bespeuren. Toch kan er niet naast het resultaat gekeken worden. "Na een maand zie je toch al een verschil. De eerste lessen zijn zwaar, maar je maakt snel vorderingen, ook in spiermassa. En doordat de oefeningen heel intensief zijn, verlies je ook snel vetmassa."

"Mensen zijn sterker en sneller dan ze zelf denken en verbazen zichzelf tijdens de lessen. De perceptie van jezelf verandert en het werkt echt verslavend. Toch raad ik de nodige rustdagen aan. Vier lessen per week is genoeg."

De intensieve fitnesstraining is een uitstekende voorbereiding voor sporters die in andere disciplines uitblinken. Boksers, American football-spelers en ook golfers zijn vaste klanten. Ze komen er in een ploeg terecht waar de deelnemers het uitstekend met elkaar kunnen vinden. "Op onze lessen komen zowel tieners als zestigjarigen af. We passen de intensiteit en zwaarte van de oefeningen aan de deelnemers aan. In België vind je vooral mannen in de les, maar op wereldvlak zijn de vrouwen aan de macht."

Doktersadvies
Crossfit Brussels was de eerste Brusselse club in haar genre. Ze heeft naar eigen zeggen de grootste zaal van Europa en draait op volle toeren. De toekomst lijkt verzekerd. "Vergroten is moeilijk, maar we kunnen uiteraard nieuwe zalen openen; dat doen we binnenkort al in Waterloo. Heel wat leden worden doorgestuurd door dokters, bijvoorbeeld na een operatie of als ze last hebben van diabetes. Van crossfit zul je nog horen!"


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ukkel , Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni