Nieuwe inwoners maken contact dankzij sport

Veertig nieuwe inwoners van allochtone afkomst maakten vrijdag kennis met elkaar tijdens een sportdag in centrum Sippelberg. Het evenement moet vooral de nieuwkomers in Molenbeek samenbrengen. In de lente komt er een nieuwe editie.

De dag begon niet echt rooskleurig. Door de barre weersomstandigheden wilden de organisatoren het evenement aanvankelijk afblazen. De ijskoude temperaturen dreigden roet in het eten te gooien. Maar dat bleek niet te kloppen met de werkelijkheid. Het slechte weer kon het enthousiasme van de deelnemers niet temperen. De opkomst was stukken beter dan verwacht. "Op deze koude dag willen we vooral nieuwe contacten smeden tussen allochtonen. We willen warmte creëren tussen mensen. We proberen talenten te ontdekken en daarmee naar buiten te komen. De nadruk ligt wel op het sportief vlak maar het recreatief gedeelte is ook belangrijk. We willen dat mensen zich kunnen ontplooien," legt Metusera Nsengiyumva van het integratiecentrum Foyer uit. De meeste deelnemers wonen al een poosje in Molenbeek. "De sportdag is bedoeld voor allochtonen die hier nog maar enkele jaren wonen of die nog geen verblijfsvergunning hebben. Met deze dag brengen we ze dichter bij elkaar," zegt Nsengiyumva.

Qua sportmogelijkheden overigens geen gebrek. De deelnemers liepen zich eerst warm op de atletiekpiste. Er werden afwisselend loopwedstrijden georganiseerd van 100 meter tot 3 kilometer. Een van de beste tijden werd neergezet door een twintigjarige jongeman uit Mali die momenteel in het opvangcentrum in het Klein Kasteeltje woont. Hij liep de 100 meter in 11 seconden. Maar niet iedereen heeft sportieve ambities. "Tijdens mijn lessen Nederlands kwam ik te weten dat er een sportdag zou plaatsvinden. Ik heb me meteen ingeschreven. Ik heb wel niet mee gesport maar heb veel nieuwe mensen leren kennen," zegt Fouzia Hebjoubs. "Dit is een leuk initiatief. Momenteel heb ik geen werk. Ik heb helemaal niets om handen. In Molenbeek woon ik al twee jaar," zegt Mohammed Ouhammou.

Kogelstoten
Tussen de spurtjes en loopjes op de piste kunnen de nieuwelingen uit een waaier aan sportmogelijkheden kiezen, zoals hoogspringen, kogelstoten en voetbal. "Ik hou echt van voetbal. Ik speel zelf bij een voetbalclub in Molenbeek, namelijk FC Atlas", zegt Kadaoin Kamal. Even verderop suizen de kogelballen je om de oren. "Ik doe heel graag aan kogelstoten. Ik heb veel nieuwe vrienden gemaakt. Nu woon ik al één jaar in Molenbeek," zegt Rassaman die in het Afrikaanse Burkina Faso geboren is. De organisatoren werden vakkundig bijgestaan voor een viertal leerlingen van de Europese Hogeschool. Normaal stonden er ook volksspelen op het programma zoals zaklopen, steltenlopen en touwtrekken, maar de weergoden beslisten daar anders over.

Enthousiasme
"We hebben dat moeten afblazen omdat het daarvoor veel te koud was. Daarom hebben we voor sporten met beweging gekozen, zoals voetbal. Ik kan je verzekeren dat het niveau bij bepaalde allochtonen heel hoog is. Ze reageren heel enthousiast. Er is vaak meer ambiance dan met Belgen," vertelt Sara Desmedt, laatstejaarsstudente Lichamelijke Opvoeding. Opvallend is ook dat het hele gebeuren nauwlettend in het oog werd gehouden door vier veiligheidsmensen van APS-security, een internationale beveiligingsfirma die voor de gemeente Molenbeek werkt. "Er zijn helemaal geen incidenten gebeurd. Het is allemaal heel goed en rustig verlopen," zegt Tribeche van APS. Dat is ook de conclusie van het Rode Kruis dat er een hulppost had. "We hadden twee lichtgekwetsten. Met vijf vrijwilligers en één dokter waren we op erger voorbereid."

Ook de sportorganisator blikt tevreden terug. "Dit is de eerste keer dat we zoiets doen en als nieuw initiatief is dat echt goed meegevallen. We gaan nu evalueren wat beter kan. De volgende keer zullen we wel een warmere maand nemen, zoals april of mei. Want november is toch wel behoorlijk koud voor buitenactiviteiten. Waarschijnlijk zullen we het volgende lente herhalen. Dan gaan we het ook openstellen voor autochtonen," zegt Raf Wyns van BIS Foyer. De sportdag werd georganiseerd door integratiecentrum Foyer en Sampa, een vereniging die nieuwe inwoners opvangt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?