Nog geen sambavoetbal, maar wel drie punten voor RWDM

FVDE
31/01/2022

In de schaduw van de ontmoeting tussen die andere twee Brusselse voetbalclubs, eerder op de dag, kwam zondagavond ook RWDM aan de bak. De derde thuiswedstrijd in negen dagen, tegen Moeskroen, leverde een tweede overwinning van 2022 op. Echt sprankelend voetbal was er dit jaar nog niet te zien in het Edmond Machtensstadion, maar met deze belangrijke overwinning blijft RWDM meedraaien in de top van 1B.

De topper tegen leider Westerlo van dinsdag was voor RWDM op een desillusie uitgedraaid. Molenbeek moest de wet van de sterkste ondergaan en kwam nauwelijks in de buurt van de goal. Daarom gooide coach Vincent Euvrard het roer om voor de komst van Excelsior Moeskroen. De nieuwe Kazakse linksback Yan Vorogovskiy, enkele jaren geleden nog actief bij Beerschot, kreeg een basisplek.

De basisplaats van Zakaria El Ouahdi was ongetwijfeld de surprise du chef. Normaal gezien zet Euvrard de youngster in als joker. Door de vinnige flankspeler nu in de basis te droppen, hoopte hij meer lijn in het Molenbeekse aanvalsspel te krijgen. En die zet wierp al meteen zijn vruchten af: na amper twee minuten zette El Ouahdi door op links, omzeilde knap de nonchalante Lepoint – nochtans een vat vol ervaring – en bediende Igor De Camargo in de zestien meter. De 38-jarige targetman bedankte met zijn eerste doelpunt sinds zijn terugkeer naar het Machtensstadion.

RWDM domineerde ook de rest van het openingskwartier, en Ephestion had El Ouahdi de 2-0 op een presenteerblaadje kunnen aanbieden, maar hij koos verkeerdelijk voor eigen geluk.

Igor De Camargo

| De naam van Igor De Camargo werd luidkeels gescandeerd in het Edmond Machtensstadion.

Aanvallend onmachtig

Zonder de geschorste Lenny Nangis, die zijn derde van vier schorsingsdagen uitzat, bleek RWDM echter in hetzelfde bedje ziek: kansen creëren is in de start van de terugronde de achilleshiel van de roodhemden. Zonder Nangis ontbreekt het RWDM aan snelheid en diepgang, en dat is nu net waar de voorhoede nood aan heeft nu De Camargo daar een centrale rol in opneemt. De 1-1 hing meer in de lucht dan de 2-0, maar enkele gevaarlijke scrimmages voor het doel van Theo Defourny bleven zonder erg.

Na de rust bleek RWDM al een stuk doelgerichter en maakte het slim gebruik van de vele countermogelijkheden die het steeds meer oprukkende Moeskroen bood. Bezoekende goalie Gillekens moest redding brengen op een kopbal van Ruyssen en op een poging van El Ouahdi, die een knappe controle en dito schot niet kon verzilveren. En ook op een harde plaatsbal van Rommens had Gillekens een prima parade in petto.

Tussendoor toch nog één keer Moeskroen, toen Jarno Libert uitpakte met een rampzalige terugspeelbal en daarbij ook niet geholpen werd door Ruyssen, die het leder gewoon liet passeren. Chevalier, nog zo’n oude rot bij Moeskroen, had medelijden door wel Defourny te omspelen, maar nadien domweg over te trappen. Hier kwam RWDM goed weg, en ook even later koos Dame Fortuna de Molenbeekse zijde: bij een overtreding gaf de scheidsrechter verkeerdelijk een tweede gele kaart aan Moeskroenspeler Angiuli – hij was nochtans niet de man die de overtreding begaan had. Fel protest bij bezoekers haalde niets meer uit, en zo verdween ook de spanning uit de partij.

Zakaria El Ouahdi

| Jongeling Zakaria El Ouahdi was een gesel voor de Moeskroen-defensie.

RWDM liet nog even na om de score uit te diepen, vooral toen Ephestion Gillekens op zijn weg vond. Vijf minuten voor tijd was het dan toch zover. Een hoekschop van Rommens werd verlengd tot bij Le Joncour, en de verdediger pakte uit met een knappe volley in de verste hoek. Stilstaande fases, doorgaans een zwakke plek in het Molenbeekse voetbal, zijn met dank aan de feilloze traptechniek van Rommens een handelsmerk van dit RWDM.

Nog versterkingen op komst?

De 2-0-overwinnig was al bij al verdiend en zorgde zichtbaar voor opluchting op de Molenbeekse gezichten, al blijft het magere spelpeil van vooral voor de rust wel zorgen baren. Toch was niet alles slecht: debutant Vorogovskiy liet een uitstekende indruk na, de ervaring en het prima kaatswerk van Igor De Camargo zijn absoluut een meerwaarde voor dit RWDM, en El Ouahdi, die een gesel was voor de defensie, maakte zo duidelijk dat hij misschien wel meer waard is dan een plaatsje op de bank.

De plaatsen in de basis worden nochtans duur, zeker nu het in de wandelgangen toch nog gonst van de geruchten over mogelijke bijkomende versterkingen op de laatste dag van de transfermarkt – de namen van Kylian Hazard (broer van) en Obbi Oulare circuleren. Of komt nieuwe eigenaar John Textor nog met een verrassing vanuit zijn andere teams, zoals het Engelse Crystal Palace of het Braziliaanse Botafogo? Voorzitter Thierry Dailly heeft nog één dag de tijd om zijn rangen te versterken.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni