Nordic walking bindt strijd aan met vooroordelen

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
06/10/2011
U hebt ze vast al wel eens gezien: mensen die rondwandelen met wat twee skistokken lijkent. Nordic walking is echter veel meer dan dat, als je het goed doet tenminste. Dat kun je leren bij het Nordic Fitness Center Brussels (NFCB). Ter introductie organiseren ze zondag voor de vijfde keer ‘Dwars door het Zoniënwoud’.

"Er is inderdaad een groot misverstand over nordic walking," legt Frank Van Eeckhout (52) uit, bestuurder en medeoprichter van NFCB. "Sommige mensen denken dat het voldoende is om twee nordicwalkingstokken te kopen en daar mee te gaan wandelen. Maar wat zij doen is gewoon hun stokken uitlaten, zoals anderen hun hond uitlaten. Ze zien het nut niet in van een opleiding, maar ik kan u verzekeren dat het zonder die cursus meestal fout loopt. Jammer, want juist vanwege zulke mensen wordt er soms meewarig over onze sport gesproken."

Het Nordic Fitness Center Brussels werd zes jaar geleden opgericht toen Catherine Vinckenbosch, de vrouw van Van Eeckhout, een opleiding nordic walking besloot te volgen. Snel groeide een kern van leerlingen die zondags samen ging stappen. Dat ledenaantal is in vijf jaar tijd gegroeid tot maar liefst tweehonderd.

"We zijn vandaag de grootste club in Brussel met een dergelijke structuur. Onze organisatie is snel gegroeid, net als ons aanbod. Wie bij ons de sport wil leren krijgt eerst een twee uur durende kennismakingsles. Bevalt die, dan volgt een inleiding over zeker vijf lessen. Daar leer je bijvoorbeeld het alterneren van het openen en sluiten van de handen, het afduwen met de stokken, het verlengen van de pas, het draaien van de romp, enzovoort."

'Op zondag kunnen de leerlingen zich uitleven tijdens onze wandelingen en op woensdag is er een cardiotraining. Daarnaast organiseren we ook regelmatig reizen en uitstapjes."

Hype
Nordic walking ontstond in de jaren dertig in Finland als zomertraining voor langlaufers. In de jaren zestig werd het herontdekt en gemoderniseerd en groeide het uit tot een ware hype. Bij ons viel die in Vlaanderen vrij snel stil, terwijl Wallonië wel de nodige structuren opzette. NFCB eet van beide walletjes.

"We zijn volledig verankerd in beide regio's. We hebben er contacten met verschillende clubs en zijn zowel actief in Vlaanderen als in Wallonië. Onze club is tweetalig, maar heeft ook een internationale kant. Zoals vele Brusselse sportclubs volgen mensen van onder meer de Europese gemeenschap les bij ons."

"In Duitstalig Europa is nordic walking geen hype meer, maar is het structureel verankerd. Je vindt er werkelijk honderden specifieke wandelroutes. Bij ons heb je alleen in het Waalse Viroinval een nordicpark waar je allerlei parcoursen vindt."

Onze hoofdstad is met haar dichte bebouwing allesbehalve het ideale terrein voor nordic walkers. NFCB trekt dan ook regelmatig naar zowel Vlaams- als Waals-Brabant, maar heeft zijn thuisbasis toch in Brussel. "Het Zoniënwoud is mooi, groot en heeft enorm veel mogelijkheden. Zo kan je de al bestaande wandelroutes gebruiken. Wie dat wil kan de sport ook alleen beoefenen, maar dan het best in een park of op rustige plekken."

"We nemen ook regelmatig deel aan competities en als er een wedstrijd voor joggers is, proberen we daarbij aan te haken. Neem nu de twintig kilometer van Brussel van een paar weken geleden. Wij waren er partner en vijftien dames van bij ons hebben de wedstrijd uitgestapt."

Die dames maken deel uit van een vereniging die vrouwen met borstkanker volgt. NFCB combineert ook sport en gezondheid en heeft met en via onder meer ziekenfondsen verschillende projecten. "Nordic walking is een sport die iedereen op de een of andere manier kan beoefenen, er zijn geen fysieke belemmeringen om het te doen. Het is een complete sport die veel spieren en lichaamsdelen traint. Je kunt het als fitness beschouwen, maar dan in de frisse buitenlucht. Een sociale sport voor een vrij beperkte investering."

Skike
De NFCB zit niet stil. Ze volgt de laatste trends en biedt twee nieuwe varianten van de sport aan. "Je kunt vandaag nordic skating bij ons volgen, skike genoemd. Dat doe je op schaatsen die op twee rubberen wielen staan met vier of vijf bar druk. We stellen het materiaal hiervoor ter beschikking aan onze leerlingen, net als bij de opleiding nordic walking trouwens."

"Gloednieuw is zomerbiatlon: nordic walking gecombineerd met schieten op doelen. Dat is een nieuw fenomeen. We zoeken nu naar een partnerschap met een schietstand om op termijn ook dit aan te kunnen bieden.'

Zowat het hele aanbod van NFCB kunt u komende zondag ontdekken tijdens 'Dwars door het Zoniënwoud'. Vanaf negen uur kunt u zich in het Sportcentrum van het Zoniënwoud inschrijven. Nordic walkers kunnen kiezen tussen een wandeling van zeven kilometer (vertrek om 10.30 uur), twaalf kilometer (vertrek om 10.15 uur) en 21 kilometer (vertrek om 9.45 uur). Er worden om tien en om één uur ook gratis kennismakingslessen gegeven. Om elf en om twee uur kunt u skike eens uitproberen. Dit is dé gelegenheid om eens te proeven van nordic walking.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni