Coach Felice Mazzu tijdens de door RSC Anderlecht door gedrag van de eigen supporters met forfaitcijfers verloren wedstrijd tegen Standard Luik van 23 oktober 2022

| Coach Felice Mazzu tijdens de door RSC Anderlecht door gedrag van de eigen supporters met forfaitcijfers verloren wedstrijd tegen Standard Luik van 23 oktober 2022.

Nu ook officieel: RSCA heeft Mazzu ontslagen

KVDP
© BRUZZ
24/10/2022
Updated: 24/10/2022 12.01u

Maandagochtend is het RSCA-bestuur samengekomen voor crisisoverleg. Na de zoveelste nederlaag en het wangedrag van supporters in Luik, lijkt paars-wit de bodem bereikt te hebben. Wat er zat aan te komen is nu ook bevestigd: Felice Mazzu is geen Anderlecht-coach meer.

Net als drie jaar geleden moest de wedstrijd tussen Standard en Anderlecht stilgelegd worden door scheidsrechter Van Driessche. Bij een 3-1-stand liepen de gemoederen hoog op in het uitvak en RSCA-ultra's bestookten het veld met vuurpijlen, waarop de wedstrijd definitief gestaakt werd. Daarvoor zal de club van de Pro League alvast een boete van 50.000 euro opgelegd krijgen, al belooft de CEO van de Pro League Lorin Parys strengere straffen.

"Ten eerste mogen de amokmakers van gisteren een stadionverbod van 2 tot 10 jaar verwachten," zei Parys maandagochtend. "Ze worden voor een nieuwe, onafhankelijke instantie gedaagd, onmiddellijk geschorst en krijgen binnen de 20 werkdagen een definitieve uitspraak." Bij recidive riskeren relschoppers een stadionverbod van 25 jaar.

Daarnaast zal paars-wit voor de tuchtinstanties van de voetbalbond moeten verschijnen. Naast een forfaitnederlaag, bestaat de kans ook dat Anderlecht een aantal wedstrijden achter gesloten deuren zal moeten spelen.

Exit Mazzu

"RSC Anderlecht betreurt de incidenten die zondagavond hebben geleid tot het stilleggen van de wedstrijd in en tegen Standard Luik. De club heeft vanzelfsprekend veel begrip voor de onvrede van de supporters," reageerde RSCA zondagavond in een persbericht. De club veroordeelt de incidenten en belooft de komende dagen in dialoog te gaan met de supporters. "Sporting staat momenteel niet waar het hoort te staan."

De voorbije vijf wedstrijden in de Pro League kon Anderlecht maar één keer winnen. De andere vier wedstrijden verloor RSCA, dat nu op gelijke hoogte staat met landskampioen Club Brugge, maar dan wel in de tweede kolom van de tabel, op de twaalfde plaats. RSCA staat nu dichter bij de rode lantaarn dan bij leider Racing Genk, dat 21 punten meer telt, en verloor op acht op veertien competitiewedstrijden.

Mazzu bracht niet de sportieve verbetering waarop het bestuur gehoopt had. Zijn positie stond al langer ter discussie en zou met een nederlaag op Sclessin al helemaal onhoudbaar zijn. Om tien uur kwam het RSCA-bestuur samen voor overleg over Mazzu's toekomst. Mazzu werd maandagochtend ook gezien in Tubeke, waar het crisisoverleg plaatsvond.

Op Neerpede ging de training maandagochtend wel van start, maar dus zonder Mazzu. In zijn plaats nam de Nederlandse coach van de Anderlechtse beloftenploeg Robin Veldman de leiding over.

Rond 11.15 uur was het crisisoverleg voorbij en trok voorzitter Vandenhaute van Tubeke naar Neerpede. Daar heeft hij de spelersgroep aangesproken over het vertrek van Mazzu. Dat vertrek is intussen officieel bevestigd door de club.

"RSC Anderlecht beëindigt met onmiddellijke ingang de samenwerking met Felice Mazzù. Aan de basis van die beslissing liggen de resultaten die na 14 speeldagen ver onder de verwachtingen blijven. In afwachting van de aanstelling van een nieuwe hoofdcoach neemt RSCA Futures-coach Robin Veldman tijdelijk over als T1."

Mazzu mag dan wel vertrekken, een deel van zijn staf blijft wel nog even in Anderlecht. Paars-wit houdt Samba Diawara, T2, nog aan boord, net als Guillaume Gillet. Zij trekken naar beloftenploeg RSCA Futures.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni