Oerdomme rode kaart kost RWDM twee punten

Bekijk ook de afspeellijst: maandag 29 november 2021

Een 2-0-voorsprong na 86 minuten voetballen: ‘kat in het bakkie’, zou je dan denken. Maar dat was zondagavond buiten RWDM gerekend. In de absolute slotfase gaven de Brusselaars de overwinning alsnog te grabbel tegen Deinze. Een totaal onnodige rode kaart van verdediger Gilles Ruyssen, toen er nog geen vuiltje aan de lucht was, bleek het kantelpunt van de wedstrijd.

RWDM hield goede herinneringen over aan de eerste ontmoeting tegen Deinze dit seizoen: op verplaatsing bij de Oost-Vlamingen ging de rood-zwart-witten in de blessuretijd met de overwinning aan de haal. De aarzelende seizoensstart was snel vergeten in het Edmond Machtensstadion, want RWDM is intussen al meer dan een maand ongeslagen.

Zoeken naar een thuisoverwinning

Daartegenover staat dat de Molenbekenaren dit seizoen nog maar één keer konden winnen in eigen stadion, en dan nog wel op de openingsspeeldag. Voor de komst van Deinze gunde trainer Vincent Euvrard de beloftevolle middenvelder Theo Gécé een basisplaats, ten koste van de wisselvallige Keita. In de aanval werd de zieke Nzuzi vervangen door supersub Corenthyn Lavie.

Deinze liet het initiatief aan RWDM, dat in het eerste kwart van de wedstrijd een duizelingwekkend percentage balbezit van meer dan 70 procent liet optekenen, maar doelrijpe kansen leverde dat niet op. Het waren integendeel de bezoekers die op de counter het gevaarlijkst bleken.

Halverwege de eerste helft toonde RWDM zich dan toch eens gevaarlijk, via William Togui die in het zijnet trapte en via een vrije trap van Nicolas Rommens. De hoekschop die daarop volgde werd door Gilles Ruyssen in doel gekopt. En het werd alleen maar beter: een slecht weggewerkte vrije trap belandde in de voeten van die andere centrale verdediger, Florian Le Joncour, die niet twijfelde en het leder in doel torpedeerde.

Van held naar anti-held

In de tweede helft behield RWDM relatief eenvoudig de controle over de wedstrijd. Tot het licht uitging bij Gilles Ruyssen, voor de rust nog de absolute held met zijn openingstreffer. Op meer dan 70 meter van het eigen doel waagde hij zich aan een vliegende tackle. Die leverde hem een terechte tweede gele kaart op, en dus moest RWDM nog een halfuur met tien verder.

Aanvankelijk resulteerde dat niet in een belegering van het doel van Theo Defourny. Nochtans kozen de bezoekers nu voluit voor de aanval en werd RWDM in het defensief gedrongen. Het alles-of-niets slotoffensief leek op weinig uit te draaien, tot Lennart Mertens in minuut 87 volledig vrijstaand de aansluitingstreffer mocht binnenkoppen. Nog geen twee minuten later was de Molenbeekse bonus helemaal verdwenen. Alweer Mertens kon nog net zijn teen zetten tegen een vrije trap van Challouk, en zo de bal in doel deviëren.

Niet alleen het weggeven van de bonus komt hard aan in Molenbeek, ook de gemiste kans om een goede zaak te doen in het klassement doet pijn. Bij een zege draaide RWDM, in een reeks waarin alle ploegen op leider Westerlo na dicht bij elkaar staan, plots mee in de strijd voor de tweede plek. Nu staan de Brusselaars gedeeld 3de, en is het nog steeds wachten op de eerste thuiszege sinds 14 augustus.

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?