De omnisportzaal van het Zuidpaleis is onbruikbaar. Een chemische reactie van de oude vinyllaag onder het parket veroorzaakt kopbrekens. Het probleem wordt meteen aangepakt, maar de kosten lopen op tot 450.000 euro. [6 reacties]

Het parket in de omnisportzaal is vijftien jaar oud. In 2009 werden een dossier en subsidieaanvraag ingediend bij de Brusselse regering om het parket en de tribunes te vervangen. Het parket stond aanvankelijk voor de voorbije zomer op de planning, maar te laat ontvangen subsidies gooiden roet in het eten.

"We hebben dan samen met de clubs die de zaal gebruiken, besloten om het werk uit te stellen tot mei 2011, om het sportseizoen niet te storen," valt te horen op het kabinet van schepen van Sport Bertin Mampaka (CDH). "Nu is het parket omhoog gekomen door een chemische reactie. Foam , een synthetisch product waar het parket op rust, is gaan reageren. Het wordt vloeibaar en verspreidt zich. Hierdoor zijn we verplicht om zo snel mogelijk nieuw parket te leggen. Daarvoor worden fondsen vrijgemaakt."

Er komen funderingen om parket te leggen naar de normen van het nationale en internationale basketbal. Ook de tribunes, die niet meer voldoen aan de nieuwe Europese veiligheids- en stabiliteitsnormen, worden vervangen. "Het werk gebeurt in twee fases. De vervanging van het parket zal een tweetal maanden duren. In het beste geval kunnen de clubs de zaal begin november weer gebruiken. Tijdens de tweede fase, waarschijnlijk in de kerstvakantie, komen er nieuwe tribunes."

De omnisportzaal van het Zuidpaleis wordt door elf clubs en een paar scholen gebruikt. Volgens het kabinet van Mampaka is er al voor tachtig procent van hen een oplossing gevonden. Olivier De Roy, manager van basketbalclub Atomia Brussels, reageert: "Wij hebben wekelijks minimaal 78 trainingsuren nodig. In de zalen waar we nu terechtkunnen, krijgen we maar 54,5 uur. Dit is niet goed voor het rendement van onze club. Ook al onze thuiswedstrijden moeten opnieuw gepland worden. Daarnaast zijn we uitbater van de ABJ-taverne aan het Zuidpaleis. Dit is een zware aderlating. In een paar dagen tijd was het veld onbruikbaar. En wie weet wat we daaronder nog gaan vinden..."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni